Zástupci kraje, nemocnice a německé odborné školy při podpisu smlouvy o spolupráci. Zdroj: Domažlická nemocnice

Přeshraniční spolupráce. V Domažlické nemocnici bude vykonávat praxi 30 budoucích sester z Německa

Domažlická nemocnice, dlouhodobě známá vzděláváním českých zdravotníků, se stala průkopníkem nového směru spolupráce mezi Plzeňským krajem a Bavorskem. Vedení kraje a nemocnice se zavázalo ke spolupráci s Odbornou školou ošetřovatelství v Bad Kötztingu. V jejím rámci bude v Domažlické nemocnici od letošního září do července příštího roku sloužit praxi až 30 budoucích německých zdravotních sester. Vedení kraje si od projektu slibuje rozvoj přeshraniční spolupráce a integrace zdravotní péče. Nemocnice o tom informovala ve své tiskové zprávě.

„Cílem spolupráce je školit a vzdělávat praktikanty ve všech oblastech ošetřovatelství tak, aby byli univerzálně připraveni na práci ošetřovatele jak v lůžkové akutní a dlouhodobé péči, tak i v ambulantní péči. Nicméně letos se jedná o pilotní projekt, ve kterém se zaměříme na praxi v pediatrické péči,“ vysvětlil ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček. Nabídka praxe v pediatrické péči je v německém příhraničí nedostatečná, což je důvod, proč odborná škola požádala o pomoc právě českou nemocnici, která má k výuce potřebnou akreditaci i kapacity. „Jsem velmi rád, že naše studentky mají v takové blízkosti místo pro praxi vysoké kvality,“ dodal ředitel partnerské školy Winfried Ellwanger.

Zahraniční studentky budou pod neustálým dohledem zkušenějších domácích sester, a to jak dětských, tak všeobecných. „Některé z nich už třeba někdy v Německu pracovaly a jazyk částečně ovládají, nicméně studentky bude vždy doprovázet i přímo tlumočnice a samozřejmě jako zástupce školy také německá lektorka,“ uvedla hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Boučková. Očekává však, že si nové praktikantky zároveň částečně osvojí i základy českého jazyka.

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták věří, že spolupráce české nemocnice a německé školy se osvědčí nejen s ohledem na geografickou, ale také kulturní blízkost. „Spolupráce se nám osvědčila v krizových situacích, jako jsou pátrací akce či nehody, při nichž obě strany pracují jako dobře promazaný stroj. Pojďme tuto spolupráci posunout do běžného života i mimo krizové situace,“ vybídl hejtman při podpisu smlouvy.

Přeshraniční spolupráci při záchranných pracích si pochvaloval i zemský radní okresu Cham, v němž se odborná škola nachází, Franz Löffler. Přestože přiznal, že krátce po sametové revoluci byla spolupráce mezi oběma zeměmi „velmi náročná“, nyní je podle něho situace zcela jiná. „Za těch 30 let spolupráce jsme dokázali toto překonat a krok za krokem jdeme dál. Tato dohoda, kterou jsme podepsali, je toho důkazem,“ zdůraznil.

Domažlická nemocnice v tiskové zprávě připomíná, že je jednou z hrstky českých nemocnic, které se podařilo získat mezinárodní certifikát kvality ISO 9001:2015 a vůbec první, která si v roce 2019 nechala zhotovit audit k akreditaci pro celou nemocnici u prestižní německé auditorské společnosti TÜV SÜD.

-red-