Ilustrační foto: Pixabay

Češi pomohou v Užhorodě vybudovat rehabilitační centrum raněných

Některé kraje ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí pracují na podpoře projektu vybudování rehabilitačního centra pro zraněné vojáky v Užhorodě, který počítá s opravou jedné z nevyužívaných nemocničních budov. Má jít o největší a nejdůležitější projekt českých krajů v ukrajinském Zakarpatí.

„Vznikne velké rehabilitační centrum pro válečné veterány, které se bude zabývat jak fyzickou tak i psychickou rehabilitací. Cílem Zakarpatské oblasti je projekt za 235 milionů korun dokončit v roce 2025. Zastupitelstvo Pardubického kraje v letošním roce uvolnilo pět milionů korun s tím, že deset milionů poskytne ministerstvo zahraničí, Kraj Vysočina vyčlenil pět a půl milionu korun, Moravskoslezský kraj sedm milionů korun a přidávají se také další kraje jako Ústecký a Královéhradecký kraj,“ uvedl hejtman Pardubického kraje a předseda Komise Asociace krajů České republiky pro veřejnou správu a legislativu Martin Netolický.

Pardubický kraj po vypuknutí války na Ukrajině začal společně s dobrovolnými a státními hasiči organizovat centrální sklad a distribuci pomoci, která byla shromážděna z jednotlivých obcí. Centrálně pak byla přepravována nákladními vozy do Užhorodu a s pomocí ukrajinské strany ze Zakarpatí dál na východ země. Celkem se podařilo vypravit přes 30 kamionů. Hejtmanství rovněž poskytlo 1,5 milionu korun na vybudování výtahu v nemocnici pro zraněné vojáky v Užhorodě, která nebyla bezbariérová.

ČTK