Ilustrační foto: Myriam Zilles via Unsplash

Léková komise zdravotních pojišťoven pod novým vedením. Spustí číselník se smluvními cenami léků

Řízením Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR byla pověřena Magdalena Vondráčková. Ve funkci tak vystřídala Kateřinu Podrazilovou, která získala místo šéfky SÚKLu. Léková komise se pod novým vedením chystá spustit publikaci číselníku se smluvními cenami léků prostřednictvím Portálu ZP. Poskytovatelům zdravotních služeb by to mělo přinést snadnější vykazování.  

Léková komise chystá v průběhu října spuštění publikace číselníku, který bude obsahovat smluvní ceny léčivých přípravků (SHVLP), a to prostřednictvím Portálu ZP. „Věříme, že tento krok umožní poskytovatelům zdravotních služeb jednodušší vykazování smluvních cen léčivých přípravků, uzavřených s držiteli registrací ve veřejném zájmu k zajištění jejich dostupnosti a stability sytému veřejného zdravotního pojištění,“ uvádí pro Zdravotnický deník výkonný ředitel a předseda právní sekce SZP ČR Martin Balada.

Novou předsedkyní, která bude zodpovídat za chod Lékové komise, se stala Magdalena Vondráčková, která v SZP ČR působí již třetím rokem a v minulosti zastávala funkci zástupkyně bývalé předsedkyně Kateřiny Podrazilové.

Léková komise Svazu zdravotních pojišťoven se pravidelně setkává dvakrát měsíčně. Mezi její hlavní aktivity spadá zabezpečování činností souvisejících s procesem stanovování cen, podmínek a výše úhrad léčivých přípravků. Komise také předkládá stanoviska k případům, které projednává SÚKL ve správních řízeních.

„Těžištěm působnosti Lékové komise SZP ČR jsou především periodicky se opakující aktivity související s celou škálou činností v oblasti cenotvorby léčivých přípravků, mezi které lze zařadit zejména sledování a vyjadřování se do správních řízeních vedených Státním ústavem pro kontrolu léčiv pro léčivé přípravky a potraviny pro zvláštní lékařské účely, vydávání číselníků hromadně vyráběných léčivých přípravků (HVLP) a číselník nemocničních léčivých přípravků (NHVLP) s měsíční frekvencí,“ dodává Martin Balada.

Důležitou součástí jsou také jednání s držiteli léčivých přípravků při prosazování lékové politiky členských pojišťoven s cílem zajistit kvalitu a dostupnost léků. Léková komise taktéž pravidelně jedná s ministerstvem zdravotnictví o Cenovém předpisu, zákonu o léčivech či zákonu o veřejném zdravotním pojištění.

Zdroj: SZP ČR

Ing. Magdalena Vondráčková, Ph.D.

od září 2023 pověřena řízením Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven ČR

od října roku 2020 doposud – Lékové komise SZP ČR, odborný pracovník, v průběhu zástupkyně předsedkyně lékové komise

– od roku 2016 do září 2020 mateřská a rodičovská dovolená s dvěma dětmi

do roku 2015 působila v Ústavu chemických procesů AV ČR, doktorand, získání titulu Ph.D. v oboru organická technologie.

v roce 2011 vystudovala magisterský obor výroba léčiv na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

-ns-