Ředitel Bulovky Jan Kvaček převzal podpisové archy z rukou zástupců přednostů a primářů - Norberta Pauka, přednosty Pneumologické kliniky FNB a 3. LF UK, a Martina Čihaře, primáře Neonatologického oddělení. Foto: FN Bulovka

Přednostové a primáři Bulovky podpořili ředitele Kvačka

Přednostové a primáři klinik a oddělení Fakultní nemocnice Bulovka vyjádřili podporu řediteli Bulovky ve sporu s částí lékařů z anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) a urgentního příjmu. Dokument s 35 podpisy pošlou ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09). Novinářům to dnes jejich jménem řekli vedoucí oddělení neonatologie Martin Čihař a přednosta plicní kliniky Norbert Pauk. Informaci o tom, že lékaři z ARO a urgentního příjmu nesouhlasí s novým primářem přinesl v polovině září Deník N, část z nich pak vypověděla práci přesčas v odpoledních a nočních hodinách, což minulý týden vedlo k omezení provozu urgentního příjmu nemocnice.

„S ohledem na vývoj situace na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení a Oddělení urgentního příjmu, kterým jsme velmi znepokojeni, bychom rádi vyjádřili podporu řediteli naší nemocnice panu Mgr. Janu Kvačkovi. Pan ředitel s námi vždy jednal korektně, a bylo-li to zapotřebí, byl vždy schopen kompromisů. Dle našeho mínění jeho způsob vedení a manažerské schopnosti vedou k rozvoji naší nemocnice,“ uvádějí lékaři v dokumentu.

Současná situace na ARO a urgentním příjmu, která byla vyvolána nesouhlasem některých lékařů s výsledkem výběrového řízení na pozici primáře, eskaluje podle signatářů v podobě narušování provozu nejen ARO a urgentního příjmu, ale i celé nemocnice.

„Ve snaze zmírnit toto napětí bylo ze strany pana ředitele a vedení nemocnice ve vztahu k lékařům uvedených oddělení navrženo vstřícné kompromisní řešení – zrušení původního výběrového řízení na primáře, vypsání nového výběrového řízení a dočasné pověření výkonem funkce primáře jedním ze stávajících lékařů po vzájemné dohodě, a to až do doby, než na základě výsledku nového výběrového řízení bude jmenován nový primář. Nešťastná medializace celé záležitosti některými lékaři a neochota podstatné části kolektivu lékařů uvedených oddělení přistoupit na kompromisní řešení navržené panem ředitelem a vedením nemocnice poškozuje podle našeho přesvědčení dobré jméno naší nemocnice a především ohrožuje provoz jednotlivých oddělení napříč nemocnicí a naše pacienty, což považujeme za nepřijatelné,“ dodávají lékaři.

Spor pomáhá řešit mediátorka

Část lékařů z Bulovky přitom od října vypověděla přesčasovou práci nad rámec daný zákonem a od minulého týdne nenastoupila do služeb. „Proti průběhu výběrového řízení se vyslovily tři čtvrtiny oddělení s obavami o udržení integrity oddělení, personální stability, kvality a rozsahu poskytované péče i plánů na další rozvoj. V takto nestabilní situaci se lékaři rozhodli již nepokračovat v dalším navyšování přesčasové práce,“ uvedli nespokojení lékaři v prohlášení, které jejich jménem ve čtvrtek rozeslal Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Část tamních lékařů se od obsahu prohlášení rozeslaného odbory v pátek ve vyjádření pro média distancovala.

Dokument, ve kterém 35 lékařů vyslovilo podporu řediteli Bulovky Janu Kvačkovi.

Ředitel Jan Kvaček dnes novinářům řekl, že v minulém týdnu někteří lékaři oznámili jen několik hodin předem, že nenastoupí do naplánované služby. Nemocnice kvůli tomu nepřijímala kritické pacienty od zdravotnické záchranné služby, sanitky je vozily do jiných nemocnic. „Ti, kteří to udělali jednou, už nejsou bráni v potaz, že by se s nimi mělo počítat. Jsou v rozpisech nahrazováni někým jiným,“ řekl Kvaček na dotaz ČTK. Nemocnice má podle něj dopředu domluvené i externisty, aby zvládla provoz pokrýt. Místo urgentního příjmu ale sanitky některé pacienty vozí přímo na oddělení.

Tento týden začala jednání mezi vedením nemocnice a lékaři zprostředkovávat mediátorka, pokračovat bude i v dalších dnech. V reakci na požadavky lékařů Kvaček dříve pozastavil působení primáře, kterého vybrala komise ve výběrovém řízení a vypsal nové výběrové řízení. Zájemci s alespoň deseti lety praxe se mají hlásit do 20. prosince. Podle Kvačka ale není možné ustoupit v tom, aby si personál oddělení sám vybral primáře, což je podle něj poslední požadavek protestujících.

-čtk, mk-