Foto: Pix4Free

Psychiatři: Legalizace konopí? Pak musíme posílit služby

Pokud by v České republice došlo k legalizaci konopí pro rekreační účely, je podle odborníků vzhledem k rizikům v oblasti duševního zdraví potřeba posílit psychiatrické a adiktologické služby. Psychiatrická společnost ČLS JEP to uvádí ve svém stanovisku k možné legalizaci, které nyní zaslala ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.

Společnost poukazuje na výroční zprávu Mezinárodního výboru pro kontrolu narkotik s tím, že informace ze zemí, kde bylo konopí legalizováno pro rekreační užívání, ukazují na vyšší spotřebu konopí zejména mezi mladými lidmi a nárůst nepříznivých zdravotních účinků, psychotických poruch a negativní dopad na bezpečnost silničního provozu. Zároveň dochází k nižšímu vnímání souvisejících rizik.

Psychiatři uvádějí několik studií, které upozorňují na riziko vzniku úzkostně-depresivních poruch a dalších onemocnění. „Potenciál k rozvoji psychotického stavu u kanabinoidů je všeobecně známý. Ve srovnání s jedinci, kteří neužívali, uživatelé marihuany z nelékařských důvodů významně častěji popisovali rozvoj psychotických poruch, zejména pokud užívali často nebo denně. Abúzus kanabisu patří mezi hlavní modifikovatelné rizikové faktory pro vznik schizofrenie, což platí zejména pro mladé muže. Podle výsledků klinického sledování cca 7 mil. jedinců by prevencí škodlivého užívání kanabisu šlo v roce 2021 zabránit vzniku 15 procent případů schizofrenie u mužů ve věku 16-49 let, u žen by to byla 4 procenta případů. Ve skupině mladých mužů ve věku 21-30 let dosahuje procento případů schizofrenie souvisejících s abúzem kanabinoidů, kterým by šlo zabránit, až 30 procent,“ uvádí ve stanovisku společnost.

Zároveň v Česku počet hospitalizovaných pacientů s toxickou psychózou způsobenou užíváním kanabinoidů mezi lety 2010 a 2020 vzrostl o 88 procent a v psychiatrických ambulancích došlo k nárůstu počtu těchto pacientů o 65 procent.

K tomu se přidává nepříznivá personální situace v české psychiatrii, kdy máme pouze 54 psychiatrů se specializací v oboru návykových nemocí – což je zcela nedostatečné. Zároveň roste zátěž psychiatrů v psychiatrických ambulancích, což je trend, který zřejmě bude pokračovat, a to i vzhledem ke stárnutí lékařů. Každoročně v Česku atestuje 30 až 40 psychiatrů, ovšem potřeba k udržení alespoň současného personálního stavu je trojnásobně vyšší. Při očekávaném nárůstu psychiatrické klientely po případné legalizaci konopí tak podle odborné společnosti hrozí, že nebude k dispozici potřebná personální kapacita ani pro nejzávažnější psychické poruchy.

„Vzhledem k uvedeným skutečnostem o závažných negativních zdravotních konsekvencích legalizace konopí ze zahraničí a situaci v oblasti psychiatrické péče v ČR vyzýváme ministra zdravotnictví, poslance a senátory a všechny zodpovědné instituce, aby při svém rozhodování o případné legalizaci nelékařského používání konopí v ČR přihlédli k možným negativním dopadům legalizace, včetně negativních vlivů na duševní zdraví. Pokud k rozhodnutí o legalizaci dojde, je zcela nezbytné proaktivně přijmout opatření na personální, věcné a technické posílení příslušných zdravotních služeb, zejména psychiatrických a adiktologických,“ podtrhává společnost ve stanovisku.

-mk-