Prezident Petr Pavel. Zdroj: Sociální síť X prezidenta Petra Pavla

Státní vyznamenání od prezidenta dostalo několik osobností z oblasti zdravotnictví

Prezident Petr Pavel vyznamenal při příležitosti včerejšího státního svátku na Pražském hradě 62 osobností. Mezi oceněnými nechyběly ani výrazné osobnosti českého zdravotnictví, jako je například bývalý dlouholetý přednosta Kliniky kardiologie IKEM Vladimír Staněk nebo ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

Medaili Za zásluhy 1. stupně v oblasti vědy získaly od prezidenta Petra Pavla čtyři osobnosti působící ve zdravotnictví. Jako první obdržel ocenění plukovník ve výslužbě Vladimír Beneš, lékař se specializací na neurochirurgii a bývalý přednosta Neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Vyznamenání si převzal také kardiolog a dlouholetý přednosta Kliniky kardiologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Vladimír Staněk, který je i ve svých 90 letech stále aktivním kardiologem.

Dalším oceněným v oblasti vědy byl lékař, výzkumník, specialista na onkologii a genetiku, ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

Mezi oceněné lékařky se zařadily imunoložka zabývající se slizniční a vývojovou imunologií Helena Tlaskalová-Hogenová a lékařka, vědkyně a pedagožka věnující se cystické fibróze Věra Vávrová.

-ns-