Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Foto: Radek Čepelák

Ambulantní specialisté vyhlašují protestní pohotovost

Rada Sdružení ambulantních specialistů (SAS) po posledním sjezdu, který proběhl 3. listopadu, přistoupila k vyhlášení protestní pohotovosti. Důvodem je podoba úhradové vyhlášky pro příští rok, která ambulantním specialistům posílá v průměru šestiprocentní meziroční nárůst, ačkoliv požadovali vzhledem k rostoucím nákladům dvojciferné číslo. K rozhodnutí přispěly i další informace, které se dozvěděli ambulantní specialisté na sjezdu – například že v příštím roce si na ně zdravotní pojišťovny při revizích posvítí.

Ambulantní specialisté si na svém nedávném sjezdu vyslechli několik informací, které korunovaly jejich nespokojenost s úhradovou vyhláškou. Tou první je, že svazové pojišťovny (na rozdíl od VZP) nemohly slíbit, že nebudou uplatňovat regulace za předpis léků a indukované péče za rok 2023. Jako bonus naopak slíbily, že ambulantní specialisty vzhledem k deficitnímu hospodaření budou více kontrolovat a provádět intenzivnější revizní činnost (psali jsme také zde).

K tomu, proč se ministerstvo zdravotnictví rozhodlo přistoupit u ambulantních specialistů v rámci úhradové vyhlášky k vůbec nejmenšímu navýšení, na sjezdu padlo vysvětlení, že MZ vycházelo z dostupnosti služeb. A protože na webu MZ nedostupnapece.mzcr.cz jsou jen tři procenta stížností na nedostupnost ambulantních specialistů, přidal jim úřad jen šest procent.

„Lze dohadovat, že pravou příčinou je nejspíše to, že nás hledající pacienti o tomto webu neví. Rada SAS doporučuje je na tuto možnost aktivně upozorňovat,“ konstatuje v zápisu z posledního zasedání Rada SAS.

Každopádně se ovšem ambulantní specialisté rozhodli dát svou nespokojenost vědět hlasitěji. „S ohledem na podobu úhradové vyhlášky MZ na rok 2024 a s přihlédnutím k informacím, které jsme dostali od ministra zdravotnictví a zástupců zdravotních pojišťoven na našem sjezdu, vyhlašuje Rada SAS protestní pohotovost. Nastavení úhrad i regulací dle úhradové vyhlášky MZ na rok 2024 v části věnované ambulantním specialistům zcela neodpovídá potřebě, respektive nárůstu našich nákladů na poskytovanou péči a vedlo by ke snižování plateb za péči a negativní ekonomické bilanci našich ambulancí. Nedojde-li ke změně, bude to znamenat finanční potíže velké části našich ambulancí s negativním dopadem na dostupnost a kvalitu péče. Naši pacienti jsou opravdu nemocní lidé a nezaslouží si ministerstvem vytvořené zařazení do nějaké druhé kategorie,“ uvádí se v zápisu ze zasedání.

A jak vidí ambulantní specialisté následující postup? „Časování protestů plánujeme udělat podle toho, jaké budou nabídky úhradových dodatků od jednotlivých zdravotních pojišťoven a pak eventuálně reakce ministerstva zdravotnictví na naše oznámení. Jde nám o navýšení úhrad, které se aspoň bude blížit výši, která vykryje nárůst nákladů na naší péči. Ostatní oznámíme včas, jakmile to bude aktuální,“ sdělil ZD předseda SAS Zorjan Jojko.

-mk, ns-