Kardioložka Zuzana Moťovská. Foto: Facebook 3. LF UK

Cenu Česká hlava získala první žena. Převezme si ji kardioložka Zuzana Moťovská

Národní cenu vlády Česká hlava si dnes večer z rukou premiéra Petra Fialy (ODS) převezme kardioložka Zuzana Moťovská. První laureátka se ve svém výzkumu věnovala studiím léčby onemocnění koronárních tepen. Udělení ceny Moťovské ve středu schválila vláda. Moťovská je první ženou, která národní cenu vlády Česká hlava získala.

„Pokud to ocenění bude motivací pro ženy vědkyně, tak to splnilo své poslání,“ řekla Moťovská v pátek ČTK. „Převzetí této ceny pro mě znamená možnost vizualizace, že v této zemi se dá dělat nejenom kvalitní výzkum, ale že tato země ten kvalitní výzkum i hodnotí,“ dodala.

Moťovská je profesorkou vnitřního lékařství Univerzity Karlovy. Je uznávanou odbornicí na kardiovaskulární onemocnění a ischemickou chorobou srdeční. Vede akutní kardiologii v kardiocentru 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze. Mimo léčbu koronárních tepen se zabývá i vlivem ženského pohlaví na zvládání kardiovaskulárních onemocnění.

Slavnostní galavečer bude od 21:50 vysílat Česká televize, večerem bude provázet moderátor Daniel Stach. Ocenění si spolu s Moťovskou převezmou i gastroenterolog Jan Martínek z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), archeolog Jiří Macháček z Masarykovy univerzity, společnost Škoda Digital, vědkyně Barbora Kamenická z Univerzity Pardubice, vědec Martin Toul z belgického výzkumného institutu VIB a Tomáš Brabec z Ústavu molekulární genetiky.

Ceny Česká hlava se udělují od roku 2002. Od roku 2006 je vítězná hlavní cena udělována českým premiérem. O laureátech rozhodovala odborná porota složená z předních českých vědců, jako je emeritní rektor VŠE Richard Hindls, psychiatr Cyril Höschl nebo neurochirurg Vladimír Beneš. O laureátovi Národní ceny vlády Česká hlava rozhoduje vláda na návrh Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). S oceněním udělovaným za mimořádné výsledky ve vědě a výzkumu se pojí odměna jeden milion korun. Loni cenu získal botanik a ekolog Petr Pyšek, který se zabývá biologickými invazemi.

-čtk-