Jakub Dvořáček. Foto: Radek Čepelák

Dvořáček: Státy EU musí zefektivnit sdílení nedostatkových léků

Členské státy Evropské unie musí intenzivněji spolupracovat, aby byly schopny sdílet nedostatkové léky. Před jednáním unijních ministrů zdravotnictví v Bruselu to řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Česká republika je podle něj připravena se na systému sdílení léčiv aktivně podílet. Nedostatek různých léků zaznamenaly za poslední rok téměř všechny státy EU, Česko je na tom ale nyní podle Dvořáčka výrazně lépe než v minulosti.

Evropská komise představila nedávno sérii opatření, která mají pomoci členským státům vyhnout se nedostatku klíčových léků. Hlavní součástí balíčku je vytvoření dobrovolného mechanismu solidarity mezi státy, který umožní vyměňovat si zásoby léků. Cílem je nedopustit, aby nastala situace jako loni v zimě, kdy nebyly některé léky dostupné.

„Díky činnosti Evropské lékové agentury už jsme schopni dát si vědět, když nám něco chybí, a naopak jsme schopni zareagovat v momentě, kdy máme určitou rezervu,“ popsal Dvořáček. Druhým nejzásadnějším krokem ale podle něj je, jak a v jakém momentě dané léčivo předávat dál. Ideální čas je ve chvíli, kdy je lék vyroben, ale zůstává ještě v majetku farmaceutické společnosti. Když je už totiž přeprodán distributorovi, k léku začínají naskakovat marže a je to složitější, uvedl Dvořáček.

Oplácet si vzájemně pomoc

Jednotlivé země by tak měly podle Dvořáčka být schopny pracovat s farmaceutickými společnostmi a zároveň si dát vědět mezi sebou ve chvíli, kdy ještě léčivo nebylo vypuštěno na jednotlivé národní trhy, a vypomoci si tak v momentě, kdy nastane určitý nedostatek. Nedostatky léčiv přitom většinou nenastávají ve všech zemích najednou. „Farmaceutická výroba je postavena na tom, že vám jedou jednotlivé šarže pro jednotlivé státy. To znamená, že my dostaneme například zásobu na půl roku a víme, že můžeme poskytnout třeba dvouměsíční produkci, která byla vyrobena pro nás, pro jinou zemi, která ještě na svou šarži čeká,“ uvedl Dvořáček.

A doplnil, že musí existovat závazek, že poté zase dostaneme léčivo zpátky z šarže vyrobené v dané zemi. „Je to o přebalení léčiva, je tam spousta technických kroků, které je potřeba dořešit, ale jde to,“ dodal Dvořáček s tím, že nejdůležitější je vůle jednotlivých států i regulačních úřadů a rovněž dobrá vůle výrobce, aby státům vyšel vstříc.

„V současné době jsme na tom s těmi nejproblematičtějšími léky, jako jsou antibiotika, výrazně lépe než v minulosti. Kromě některých regionálních výpadků jsme na tom velmi dobře,“ uvedl Dvořáček k situaci v Česku. „Co se týká diabetu, onkologie, kde jsme měli velké problémy v minulosti, opět se to podařilo aktivní lékovou politikou stabilizovat,“ dodal. Jak nicméně zdůraznil, je za tím každodenní spolupráce s výrobci. Spolupráce s ostatními státy by podle něj do budoucna určitě pomohla.

ČTK