Foto: Tim Reckmann/ Flickr, licence CC BY 2.0

Nedostatek léků sužuje také Velkou Británii. Situaci ještě zhoršil brexit, tvrdí tamní nezávislá komise

Životně důležitá antibiotika, nebo přípravky pro využití v hormonální terapii nebo pro léčbu ADHD, jsou mezi těmi, které budou během nadcházející zimy zoufale chybět ve Velké Británii. Vyplývá to z varování britských expertů i Nezávislé komise pro vztahy Velké Británie a Evropské unie. Ukázalo se, že situaci ještě zhoršil brexit, který vnesl do dodavatelských řetězců mezi sedmadvacítkou a britským královstvím řadu administrativních překážek. Na zjištění odborníků se odvolává britský list The Independent.

Velká Británie čelí v oblasti zásobování léky obdobným problémům jako další státy Evropy, ale i řada jiných zemí z celého světa. Mezi nedostatková léčiva patří zejména antibiotika, ale také přípravy pro hormonální terapie, pro léčbu ADHD, léky na vysoký tlak nebo antidepresiva.

Na problémech se zásobováním léky se v britském království na rozdíl od zemí Evropské unie výrazně podepisuje ještě další faktor: brexit. Vyplývá to ze zprávy Nezávislé komise pro vztahy Velké Británie a Evropské unie, na kterou se odvolává řada předních britských zdravotnických expertů.

Zpráva uvádí, že rozsah nedostatku v dodávkách léků jde napříč jejich jednotlivými typy, a to od chvíle, kdy Velká Británie vystoupila z Evropské unie. Dokument vyzdvihuje zejména nové regulatorní bariéry, které vedle zpomalení přísunu léků na Britské ostrovy také značně dodávky prodražují.

Hlavní viník? Brexit

Podle think-tanku Nuffield Trust, jehož odborníci se na vzniku zprávy rovněž podíleli, „existují jasné důkazy, které ukazují, že brexit má negativní efekt na dodávky zdravotnických výrobků, stejně jako na nedostatek zdravotnického personálu”.

Brexitová dohoda mezi Velkou Británií a Evropskou unií, která vstoupila v platnost v roce 2021, znamenala dodatečné náklady na vypracovávání celních deklarací a další administrativu. Některé regulatorní nástroje totiž již nejsou s EU kompatibilní, což způsobuje také zpožďování dodávek na Britské ostrovy.

Národní zdravotnická služba (NHS – National Health Service) totiž nemůže pořizovat obrovské zásoby léků, protože u nich naráží na exspirační lhůty. A tak drží zásoby jen do takové výše, aby je lékaři stihli spotřebovat včas.

„Vidíme další známky nedostatku léků, a to u lékáren, avšak nevidíme žádné známky znepokojení i výrobců a dodavatelů,” uvedl pro The Independent Mark Dayan z Nuffield Trust. Podle něho Velká Británie už není v lékovém dodavatelském řetězci na takové pozici, na jaké bývala. „Některé firmy, které svá distribuční centra mívávala ve Velké Británii, je přesunuly do unijních zemí jako Nizozemsko, Belgie nebo Německo,” dodal Dayan.

Zdraví pacientů v sázce

Také další zdravotničtí experti jsou situací ve Spojeném království znepokojeni. Profesor Martin McKee z London School of Hygiene and Tropical Medicine listu The Independent řekl, že „zdraví pacientů, kteří spoléhají na každodenní přísun léků, je dáváno všanc, protože roste riziko opakujícího se velmi zneklidňujícího nedostatku.”

Sdružení Community Pharmacy England, které zastupuje lékárníky, kteří mají smlouvu s NHS, tvrdí, že „nedostatek léků je tak vážný, jako ještě nikdy předtím”. Podle nich za to vedle brexitu mohou také důsledky války na Ukrajině a narušení výroby a dodavatelských řetězců v zahraničí, zejména v Asii.

Británie čelila nedostatků léků už v minulých letech. Podle Asociace britských výrobců generických léků (BGMA – British Generic Manufacturers Association) se problémy s dodávkami léků dostal letos v září na nejvyšší úroveň za poslední dva roky. Tou dobou bylo na seznamu nedostatkových léků více než sto položek, což je asi dvojnásobný počet než loni v únoru.

Zdeňka Musilová