Sjezdu ČLK se zúčastnil i Kamal Farhan a Vlastimil Válek. Foto: Filip Krumphanzl

Potlesk i smích. Farhan na sjezdu ČLK zkritizoval Válka, Přáda byl vstřícný

Ministr zdravotnictví by měl mít vizi a prosazovat ji. Na dnešním sjezdu České lékařské komory to řekl poslanec a člen sněmovního zdravotnického výboru Kamal Farhan (ANO). Přítomnému ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP09) rovněž vyčetl nejasné vyčlenění 6,8 miliardy korun na navýšení platů lékařů. Nově zvolený viceprezident ČLK Jan Přáda, který v minulých měsících patřil mezi vůdčí osobnosti protestů mladých lékařů proti novele zákoníku práce, byl k ministrovi mírnější. Vybídl k užší spolupráci komory a ministerstva.

Farhan na úvod překvapivě pochválil ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), kterou uvedl jako příklad dobrého způsobu vedení resortu. „To, jak funguje současná ministryně, bychom měli chtít i od současného ministra zdravotnictví,“ uvedl. Naopak „tepal“ ministra zdravotnictví, kterému vyčetl jednak nízkou činnost (s ohledem na údajně nízký počet dokumentů k meziresortnímu projednávání na příští rok) a jednak špatné kroky. „Ministr zdravotnictví by neměl být pouze provozní… Měl by mít vizi a celé čtyři roky si za ní jít,“ řekl. „Nelze zdravotnictví zredukovat na změny úhradové vyhlášky,“ dodal.

Právě znění úhradové vyhlášky na příští rok bylo ústředním tématem diskuzního panelu s ministrem na dnešním sjezdu ČLK. Přítomnému ministru zdravotnictví ji kromě Farhana vyčetl i prezident komory Milan Kubek. Sporný bod viděli oba shodně – oněch 6,8 miliardy korun, které mají být v rámci vyhlášky vyčleněny na nárůst odměňování zdravotníků. Kubek zpochybňoval, že se tyto peníze reálně odrazí na platech lékařů. „Nic nedonutí zřizovatele nemocnice, aby se to skutečně do platů a mezd promítlo,“ čílil se. „Není jiná cesta, než závazné tarifní tabulky,“ věří. Práci lékaře je podle něj potřeba učinit atraktivnější, a to i finančně.

O navýšení platů z vyčleněného balíku není přesvědčen ani Farhan. „Nejste schopen to zařídit ani u svých přímo řízených nemocnic,“ střílel na Válka, který oponoval, že ani navýšení tabulkových platů na ně nedopadne přímo. Na dotaz prezidenta Kubka na rozdílné navýšení úhrad v různých segmentech zdravotnictví ministr vysvětlil, že při tom zohledňovali zejména dostupnost péče v rámci jednotlivých oblastí. „Z dat vyplývá, že stárne především populace praktických lékařů pro děti a dorost a pro dospělé, a proto musíme podpořit zejména primární péči,“ vysvětlil Válek, proč v těchto segmentech došlo k vyššímu navýšení úhrad oproti jiným, konkrétně v případě praktiků pro dospělé to bude 10 procent a u praktiků pro děti a dorost dokonce 17,5 procenta. Ministr dále připomněl, že chce rovněž podporovat centrovou a jednodenní péči.

Slova se ujal i nově zvolený viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. Válkovi nabídl čistý stůl. „Zapomeňme na počáteční konfrontace. Jste náš ministr a měli bychom si navzájem pomáhat jako rovnocenní partneři,“ vyzval ministra zdravotnictví a jeho slova ocenil zaplněný sál potleskem. Válek v reakci na to sdělil, že je otevřen jednání se všemi stakeholdery. Připomněl však, že velké změny nelze dělat rychle. „Když to budeme řešit okamžitě, tak se systém zhroutí,“ varoval před unáhlenými systémovými změnami.

Jinak klidné publikum sjezdu výrazněji zareagovalo i na poslance Toma Philippa (KDU-ČSL), který se omluvil za schválení novely zákoníku práce, která lékařům navýšila maximální počet hodin na dvojnásobek. „Přidání dalších 416 legálních hodin je mi zpětně líto, ale myslím, že jsme nebyli správně pochopení,“ řekl. Namísto potlesku se ale část publika začala v reakci na jeho slova nahlas smát.

-fk-