Ilustračné foto: Freepik

Pracovní skupina pro léčiva řešila i dostupnost psychofarmak. Omezte hromadění, vyzval Dvořáček

Včerejší jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv se kromě antibiotik zaměřila také na dostupnost antidepresiv, léčiv proti demenci a antipsychotik. Jednání se zúčastnili zástupci ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a člen výboru Psychiatrické společnosti ČLS JEP Martin Anders.

Podle informací od držitelů rozhodnutí o registraci (výrobců), distributorů a Státního ústavu pro kontrolu léčiv je léků pro děti a dorost v oblasti antibiotik, léků na horečku a kašel či dalších léčiv dostatek. Ministerstvo zdravotnictví však identifikovalo potenciální problémy s dodávkami v některých skupinách antidepresiv, léčiv proti demenci a antipsychotik a okamžitě iniciovalo jednání s odbornou společností.

„Jsme v kontaktu s výrobci a jednáme o zajištění kontinuity dodávek. Chtěl bych požádat lékaře, aby předepisovali jen opravdu obvyklé množství, pokud možno i s ověřením v lékovém záznamu. Pacient by měl mít dostatečnou rezervu léčiva, ale neměl by jej nadměrně hromadit,“ vyzval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

K jednání se vyjádřila rovněž ředitelka SÚKL Kateřina Podrazilová: „Státní ústav pro kontrolu léčiv situaci aktivně sleduje a jedná s odbornou společností. Řešením je stanovení obvyklého nebo maximálního dávkování léčiva a apel na jeho dodržování.“

„Věřím, že naše společná snaha o zajištění dostupnosti dlouhodobě účinných injekčních antipsychotik zvýší kvalitu života pacientů, ale také posílí bezpečnost naší společnosti,“ doplnil člen výboru Psychiatrické společnosti Martin Anders.

Pracovní skupina, jejímž úkolem je zajištění dostupnosti léčiv, se schází pravidelně každý týden.

-red-