Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Schůzka Válka s protestujícími lékaři: proberou i platy

Že bude o současné situaci za týden jednat se Sekcí mladých lékařů České lékařské komory a zdravotnickými odbory avizoval na sociální síti X ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Schůzka se má podle něho dotýkat témat, která „ půjdou nad rámec již domluvené novely zákoníku práce“ – odměňování zdravotnických pracovníků, organizace práce, vzdělávacích programů a systémového řešení stížností. Protestující lékaři od prosince vypověděli přesčasovou práci, kvůli zachování péče o akutní pacienty může být podle nich omezena plánovaná péče.

Lékaři, kteří podali výpovědi, žádají změnu zákoníku práce, která od letošního října zdvojnásobila objem možné dobrovolné přesčasové práce až na 832 hodin za rok. Ministři zdravotnictví a práce přislíbili, že předloží novelu, která jejich požadavky zapracuje. Zástupci Sekce mladých lékařů České lékařské komory a spolku Mladí lékaři navržené znění odmítli, žádali například za 24hodinové služby speciální finanční odměnu.

V letošním prvním pololetí byla průměrná mzda lékařů specialistů ve veřejných a státních zařízeních 104 652 korun. Celkem 42 procent z toho tvořily příplatky, náhrady a odměny. Měsíčně odpracovali v průměru 20,4 hodiny přesčasů. V soukromých zařízeních byl průměrný výdělek 80 331 korun. Příplatky, odměny a náhrady činily 29 procent částky. Přesčasových hodin bylo 8,1 za měsíc. Podle lékařů je ale podíl přesčasů na odměně příliš velký, žádají proto navýšení základní mzdy či platu na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy.

Požadavek na samostatný zákon, který by odměny zdravotníků upravoval, vznesly zdravotnické odbory už v polovině září. Ministr Válek v dnešním vyjádření přislíbil jeho přípravu. „Součástí jednání budou i konkrétní termíny plnění domluvených kroků,“ doplnil ministr.

Zástupci sekce ministerstvo v úterý kritizovali ministerstvo za to, že s nimi nejedná. Příslib nového zákona podle nich situaci nevyřeší a protest neodvrátí. „S tím nelze nesouhlasit, speciální zákon o odměňování ale nebude hotový ze dne na den na rozdíl od platových tabulek, které mohou poskytnout okamžitou garanci a stanovují se prostým nařízením vlády,“ uvedli.

Z 11 tisíc lékařů, kteří v nemocnicích pracují ve službách, jich dosud výpovědi z přesčasů podalo asi 6 tisíc, situace se nejpalčivěji týká nemocnic fakultních, v ostatních zatím mnoho výpovědí z přesčasů neregistrují.

red, ČTK