Dánská europoslankyně a členka panelu STOA Pernille Weissová. Zdroj: Facebook Pernille Weiss

Ukrytá studie a milostný europár. Stažení zprávy o pobídkách pro inovativní průmysl bouří Bruselem

V bruselských kuloárech se řeší skandál. Na svědomí ho má nepříliš významný Panel pro budoucnost vědy a technologií (STOA) Evropského parlamentu. Ten nejprve publikoval zprávu s doporučeními expertů, jak zlepšit dostupnost inovativních léčiv v Evropě, pár dní nato ji ale stáhl s tím, že šlo o omyl. Reportéři zpravodajského webu Politico, kterému se podařilo kopii reportu získat a znovu zveřejnit, ovšem zjistili, že za jeho stažením patrně stojí členka panelu a jeho předseda, kteří zároveň tvoří pár. Ačkoliv mají být nestranní, ona je v Bruselu známá lobbingem za zájmy inovativního průmyslu. Právě ten by z obsahu zprávy neměl velkou radost.

Komplexní návrh revize farmaceutické legislativy, který Evropská komise představila letos v dubnu, je v současné době ve zdravotnickém odvětví evropské politiky tématem číslo jedna. Očekává se, že pro výrobce i pacienty přinese řadu zásadních změn. Europoslanci, nezřídka zastupující zájmy lobbistických skupin, nyní dávají podněty ke změnám návrhu. Vznikají ovšem i odborné zprávy, které sledují možný dopad návrhu nebo se zaměřují na některý z nesčetných aspektů farmaceutické legislativy. Jednu z nich „vyprodukoval“ i panel STOA (technicky vzato ho vypracovalo trio nezávislých zdravotnických ekonomů), který, jak jej popisuje web Politico, má být „teoreticky nestranný orgán, který zadává externím vědcům vypracování užitečných výzkumů pro Parlament EU“.

Široký výběr nástrojů

Stostránkový report analyzuje dopad různých pobídkových mechanismů pro vývoj a farmaceutické inovace zejména s ohledem na dostupnost léčiv pacientům. Jeho autoři zjistili, že současný systém s velmi vstřícnými pravidly ohledně intelektuálního vlastnictví rovnoměrnou dostupnost inovativních léků napříč EU příliš nezajišťuje. Výrobci inovativních léčiv přitom dobu tržní exkluzivity a ochrany dat prezentují jako jeden z pilířů, na nichž jejich byznys stojí, a argumentují, že bez zaručené návratnosti investic údajně dramaticky klesá jejich motivace na daném trhu pobývat.

Autoři studie namísto garance rozsáhlé tržní exkluzivity nabízejí jako nástroje pro lepší dostupnost léků zavedení modelů plateb předem, společné zadávání veřejných zakázek a veřejně podporovaný výzkum, jakož i méně velkorysá práva duševního vlastnictví pro farmaceutický průmysl.

Jak ale píše web Politico, takové změny by inovativní farmaceutický sektor příliš neuvítal. Rovněž nekorespondují s prioritami, které se snaží prosazovat inkriminovaná dánská europoslankyně a členka panelu STOA Pernille Weissová. Politička zpochybňovala report již během jeho prezentace na říjnové schůzi panelu. Nelíbil se jí „málo odborný“ výběr přispěvatelů a rovněž autory podezírala z podjatosti. „Kdo vás vlastně informuje? Kdo vás vede k takovým závěrům?“ tázala se útočně. Panel přesto zprávu publikoval – a tři dny nato zmizela.

Údajně jen náprava chyby“

Politico získalo hned několik různých odůvodnění tohoto nezvyklého kroku. Tiskový mluvčí generálního ředitelství pro komunikaci Evropského parlamentu webu sdělil, že „publikace byla chybně zveřejněna před dokončením“. Nestalo se tak prý na žádost žádného člena panelu. Sekretariát STOA ovšem podal výpověď přesně opačnou, tedy že vydání bylo odloženo do doby, než bude provedena revize „na žádost členů panelu“. To by odpovídalo i svědectví Politica, podle nějž Weissová poslala ostatním panelistům e-mail s žádostí o zadržení zprávy, dokud její autoři neodpoví na její otázky.

Předseda panelu, německý europoslanec Christian Ehler, odmítl, že bylo rozhodnuto o zadržení zprávy. Zpráva prý byla publikována neúmyslně a jejím stažením tedy jen „napravena chyba“. Na dotaz zpravodajského webu, zdali mu zásah přijde vhodný vzhledem k tomu, že s kolegyní Weissovou udržuje milostný vztah, odpověděl: „Ke střetu zájmů nedochází, protože neexistují žádné zájmy, které by byly ve střetu… STOA pracuje na základě konsensu právě proto, aby její studie a příspěvky byly nestranné. Mým úkolem jako předsedy je tento standard udržovat bez ohledu na to, který člen vznáší dotazy.“

Ne každý je ale s tímto výsledkem spokojen. Španělský zákonodárce Nicolás González Casares ze skupiny Socialisté a demokraté, který se rovněž podílí na jednáních o farmaceutické reformě, již avizoval, že hodlá kontaktovat STOA s cílem zjistit, co se přesně stalo.

-fk-