Foto: Wikipedia/Hopgardener

ÚOHS: Válkovo doporučení lékárenských řetězců neporušovalo soutěž

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zabýval prohlášením ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), který v rozhovoru pro Seznam Zprávy doporučil, aby lidé nedostatková antibiotika sháněli v pobočkách lékárenských řetězců. Podnět k úřadu podalo Grémium majitelů lékáren, ten ale důvody k zahájení správního řízení nenašel. ČTK to potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda. Na rozhodnutí ÚOHS upozornil portál Novinky.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže již podnět Grémia majitelů lékáren prověřil a nezjistil důvody, na jejichž základě by bylo možno zahájit správní řízení. Velice stručně řečeno, prohlášení ministra v médiích není výkonem veřejné moci a nemůže být tedy považováno za diskriminační jednání orgánu veřejné správy, které by bylo v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže,“ uvedl Švanda.

Ministr v rozhovoru řekl: „Dokud nebude zákon, který donutí distributory dodávat lék do všech lékáren, tak bohužel ano, protože moji předchůdci ten zákon nastavili špatně. (…) Zavolejte si do sítě Dr. Max nebo Benu, tam vám jistě řeknou, že ten lék mají, tak jako ho vždy měli. A nemáte problém.“ Na základě tohoto výroku podalo k ÚOHS podnět Grémium majitelů lékáren, podle něhož ministr konkurenčně poškodil malé lokální lékárny.

Malé lékárny si opakovaně stěžují na to, že penicilin si nemohou u distributorů volně objednat. Ti musí podle jejich dřívějších vyjádření objednávky vyřizovat v pořadí, ve kterém přijdou. Podle zákona zatím není možné nijak regulovat, kolik si která lékárna penicilinu, který má dlouhou dobu expirace, objedná do zásoby. Podle Válka by to měla změnit novela zákona o léčivech, kterou teď projednává Sněmovna.

-čtk-