Foto: PxHere

Antibiotik je dostatek. Respirační epidemii v Číně sledujeme, oznámilo ministerstvo zdravotnictví

Antibiotik je pro další období dostatek, a to i při zohlednění aktuální epidemiologické situace a nárůstu respiračních onemocnění v Číně, které minulý měsíc ohlásily čínské úřady. Na dnešní tiskové konferenci to po dalším pravidelném jednání řekli členové pracovní skupiny pro dostupnost léčiv, tedy zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), Státního zdravotního ústavu (SZÚ), distributorů léčiv, České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP a České lékárnické komory (ČLK).

„Nadále platí, že každý pacient v České republice dostane účinnou antibiotickou léčbu. Dodávky léčiv včetně penicilinových sirupů jsou průběžně zaváženy. Česká republika má také dostatek vakcín proti covid-19 a chřipce i antivirotik proti covid-19. Chtěl bych tímto apelovat, aby se lidé, zejména ohrožené skupiny pacientů, nechali očkovat. Očkování je stále nejúčinnější nástroj prevence před těžkým průběhem onemocnění. Ať už chřipky nebo covid-19,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Pracovní skupina řešila také aktuální epidemiologickou situaci, včetně nárůstu respiračních onemocnění v Číně, které 13. listopadu ohlásily čínské úřady. Pravděpodobným původcem velké části infekcí označovaných jako „suchý zápal plic“ je, dle dostupných informací, Mycoplasma pneumoniae. V České republice se jedná o běžnou bakteriální infekci léčitelnou antibiotiky, kterých je u nás podle informací ministerstva dostatečné množství.

„Situaci v České republice s jednotkami hlášených případů infekcí Mycoplasma pneumoniae lze označit za standardní a nevymykající se epidemiologické situaci v tomto období. Společně s odborníky z WHO a ECDC vývoj nadále aktivně monitorujeme,“ uvedla Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu.

„V České republice jde o běžnou bakteriální infekci, nejedná se o žádnou novou bakterii ani virus. Šíří se kapénkami v kolektivech a rodinách. Příznaky onemocnění jsou dlouhodobé, kašel může přetrvávat i několik týdnů. Léčba je možná antibiotiky,“ dodal Vladimír Koblížek, přednosta plicní kliniky FN Hradec Králové a nastupující předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP.

-red-