Foto: Pixabay

Bez diskuze. Senát schválil novelu zákona o léčivech

Vlajková loď ministra zdravotnictví Vlastimila Válka úspěšně proplula další zastávkou v cestě na prezidentský stůl. Senát během včerejší schůze schválil jeden z jeho nejvýznamnějších zákonů – novelu zákona o léčivech. Ministr si od ní slibuje rovnoměrné zajištění dodávek léčiv do všech lékáren a spolehlivý nástroj při ochraně pacientů před nedostatkem léčiv. Pro novelu hlasovalo 56 z 68 přítomných senátorů, podpořila ji tedy i část opozice. Proti byla jediná senátorka. Schválení se obešlo bez diskuze.

Za přijetí novely na půdě Senátu osobně orodoval ministr Válek a stručně charakterizoval nejzásadnější změny, které má dokument přinést. „Zákon se sestavuje z několika cílů. Například vzniká povinnost pro držitele rozhodnutí o registraci dodávat lék jeden až dva měsíce od nahlášení výpadku, tedy držet zásobu,“ sdělil senátorům. Rovněž se mění systém hlášení výpadků léků, díky čemuž ministr očekává, že bude mít stát přesný přehled o tom, jaké zásoby léků jsou v lékárnách i jaké má distributor. „Díky tomu budeme moci lépe reagovat na případné regionální nedostatky,“ dodal. Třetí jím zmíněnou změnou je povinnost distributora dodat lék do všech lékáren dle množství, které do nich běžně dodává.

Novelu před senátory obhajoval rovněž předseda zdravotnického výboru horní komory Roman Kraus. Zmínil i další opatření, která nová legislativa přinese, včetně zakotvení nového institutu, díky němuž bude moci ministerstvo zdravotnictví při ohrožení dostupnosti některého léčivého přípravku dočasně upravit podmínky pro jeho distribuci, předepisování nebo výdej. „Za cíl to má zajistit rovnoměrnou distribuci léčiv tak, aby se dostaly do všech lékáren a ke všem pacientům,“ zdůraznil.

Připomněl rovněž dle jeho slov „nestandardní“ účinnost předloženého zákona, a to první den měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení s výjimkou dvou paragrafů. „To je proto, aby v případě těchto ustanovení bylo možné poskytnout provozovatelům a správním orgánům čas na přípravu IT systémů,“ vysvětlil Kraus s tím, že se očekává přechod lékáren na softwary, které budou automaticky monitorovat zásoby léků, do šesti měsíců.

Novela prošla horní komorou hladce v poměru 56 hlasů pro a jediného proti. Osamocený hlas patřil senátorce Daniele Kovářové (nezařazená). Jedenáct senátorů se hlasování zdrželo.

Přijetí novely zákona o léčivech minulý měsíc velkou většinou odhlasovala již Poslanecká sněmovna, přičemž k ní byl připojen komplexní pozměňovací návrh. Před týdnem ji pak Senátu bez vlastních pozměňovacích návrhů postoupil ke schválení výbor pro zdravotnictví. Zákon nyní poputuje na stůl k prezidentovi Petru Pavlovi.

-fk-