Ilustrační foto: Pixabay

Nejvyšší kontrolní úřad prověří peníze pro fakultní nemocnice

Nejvyšší kontrolní úřad má pro příští rok v plánu prověřit finance na obnovu vybavení fakultních nemocnic, uvedl ve svém Plánu kontrolní činnosti na příští rok. Kontrola má ověřit, zda ministerstvo zdravotnictví sleduje a vyhodnocuje konkrétní přínosy realizovaných akcí z jednoho z programů, přes něž bylo do resortu nasměrováno více než dvě miliardy korun.

Při kontrole peněz pro fakultní nemocnice prověří úřad program Podpora rozvoje a obnovy materiálně technické základny fakultních nemocnic, který je součástí programů reprodukce majetku ministerstva zdravotnictví na roky 2016 až 2022. V uvedeném období bylo pro tyto programy určeno přes dvě miliardy korun. Kontrola má ověřit, zda ministerstvo sleduje a vyhodnocuje konkrétní přínosy realizovaných akcí z programu, zda má přehled o stavu materiálně technické základny ve fakultních nemocnicích a zda má zároveň koncepci, jakým směrem chce tuto oblast rozvíjet.

Penězi na rozvoj a obnovu vybavení fakultních nemocnic se NKÚ zabýval už v roce2012. Tehdy kromě jiného zjistil, že při nákupu zdravotnické techniky existuje riziko nehospodárného nakládání s penězi, protože ministerstvo zdravotnictví nemělo střednědobou koncepci pro rozmisťování drahých přístrojů, ani přehled, kde a kolik jich bylo nakoupeno.

„Už jsem několikrát opakoval, že veřejné zdroje jsou vzácné. A my se i v příštím roce opět zaměříme na to, jak s nimi státní instituce nakládají,“ uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala. Jeho úřad naplánoval pro rok 2024 celkem 31 kontrol, v nichž se krom fakultních nemocnic soustředí například i na aktuální témata týkající se obrany země, digitalizace agend či podpory obnovitelných zdrojů, kontroly budou mapovat i dálniční síť, sociální služby, otázky zaměstnanosti nebo profesionalizaci státní služby.

ČTK