FN Hradec Králové. Foto: FN Hradec Králové

Odbory FN Hradec Králové zřejmě akceptují celostátní dohodu

Vedení Fakultní nemocnice (FN HK) a zástupci lékařských odborů se dnes shodli na tom, že budou akceptovat celostátní dohodu. Lékařské odbory v nemocnici mají zájem o lepší ohodnocení přesčasové práce. Po dnešním jednání si vyžádaly čas na kontakt s členskou základnou, v úterý oznámí vedení nemocnice výsledek. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Ve FN HK odvolalo souhlas s prací přesčas zhruba 400 lékařů z 900. Jednání s odbory dosud neskončila v nemocnicích Královéhradeckého kraje, také tam je částečně omezena plánovaná neakutní péče.

Zástupci lékařů, odborů, VZP a ministerstva zdravotnictví v pátek v Praze podepsali finální dohodu o růstu odměn v nemocnicích od roku 2024. Lékaři, kteří podali od prosince výpovědi z přesčasové práce, by měli tyto výpovědi stáhnout.

Kvůli organizaci práce, jež je plánována na několik týdnů dopředu, ale FN HK návrat k normálu do konce roku neočekává. Nemocnice od 1. prosince částečně omezila plánovanou neakutní péči, akutní, centrovou a onkologickou péči nemocnice zajišťuje v plném rozsahu.

Kraj má nemocnice v Trutnově, Jičíně, ve Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice. Krajské nemocnice v regionu zastřešuje Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje (ZH KHK). Holding je akciová společnost, jejímž je Královéhradecký kraj stoprocentním vlastníkem. „Dohoda s odbory dosud uzavřena nebyla a jednání stále pokračují, další je naplánováno na tento týden. Snažíme se najít takové řešení, které by bylo akceptovatelné odbory a současně bylo ve finančních možnostech nemocnic a zřizovatele,“ řekla dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

V krajských nemocnicích, kde pracuje asi 800 lékařů, evidují okolo 150 výpovědí z přesčasové práce. „Omezení péče stále trvají. Na druhou stranu je třeba říci, že v druhé polovině prosince je plánovaná péče v nemocnicích částečně omezena každoročně z důvodu svátků a vybírání dovolených. Aktuálně tedy řešíme, jak budou nemocnice fungovat od ledna,“ dodala Chytilová.

-čtk-