Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Foto Radek Čepelák

Šmucler: Zaveďme ve stomatologii doporučené ceny nadstandardů

V nadcházejícím roce by bylo na místě dotáhnout u nás rakouský pojišťovenský systém, který skutečně řídí pojišťovny, ne politici, říká prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Ve stomatologii by pak bylo vhodné zavést doporučené ceny nadstandardů a úhradu i u nesmluvního lékaře, když pojišťovna pacientovi jiného nesežene. Šmucler to řekl Zdravotnickému deníku v rámci předvánoční ankety.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Velkými penězi jsme si zafixovali nevyhovující systém a zajistili jsme si stagnaci a nedůraz na kvalitu a pacienta. Ve stomatologii máme jiný systém a ošetřili jsme rekordně pacientů „na pojišťovnu“ za roky zpět. Hodnocení je ale české: stomatologie je „problém“ a velké čekací doby v ostatní medicíně jsou „super“…

Co očekáváte od příštího roku?

Měl by to být snad už konečně nudný rok, neb jsme si už tak nějak zvykli žít s válkou, Green dealem, s covidem a jinými viry. Jak se inflace hlásí s ročním zpožděním, tak je jisté, že se pacienti dozvědí, že inflace povoluje, vláda je zachránila a vydají se za stomatologem. Letos jsme léčili naplno, ale jak přijde víc lidí, opět bude „nedostatek levných stomatologů“. Zas bude víc zubních lékařů, ale budou chtít pracovat kvalitně a moderně a to naštve politiky. Budeme se marně snažit politikům vysvětlit, že socialistické prohlídky a „odvrtání a po-extrahování populace“ z jejich socialistického mládí fakt nebylo dobře. Zase více Čechů si koupí zubní kartáček a budeme mít jen asi pětkrát špinavěji v puse než Němci, a to už je pokrok! Lidi, kteří flákají prohlídky i hygienu, budou bědovat, že nejsou pohotovosti, a čistotný pacient zase nebude nic potřebovat. Prostě standardní rok.

Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by prospěly českému zdravotnictví?

Máme rakouský systém, tak nevymýšlejme nesmysly a konečně to dotáhněme. Ve stomatologii by byly na místě doporučené ceny nadstandardů a úhrada i u nesmluvního lékaře, když mi pojišťovna jiného nesežene. Celkově by zdravotnictví mělo být skutečně pojišťovenské, kdy ho řídí pojišťovny a ne politici. Měl by být důraz na pacienta – kvalitu a zkracování dob čekání, aby chudáci plátci zbytečně netrpěli a neumírali. Jde to změnit za pár měsíců. Ale to se nestane, zdravotnictví tu není pro pacienty.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Mám na starosti AI v evropském měřítku a z ohromení technologií se stane běžná rutina zubních vyšetření (kontroly kazů, rentgenů, rešerše literatury). Budu se snažit posunout Evropu od Irska po Vladivostok k modernosti. A v Česku budeme léčit více a lépe, jakkoli nás za to nikdo nepochválí.

-mk-