Foto: Public Domain Pictures

Vláda projedná změny v platech lékařů

Vláda bude ve středu schvalovat změny v platech lékařů, zubařů a farmaceutů. Od ledna by doktoři po absolvování fakulty či po dalším specializačním vzdělávání měli pobírat více než dosud, přesunout by se měli v platových tabulkách do vyšších tříd. Základní výdělek by se jim tak zvedl o pár tisíc korun. Stejný postup by měl být u zubařů. S vyššími třídami se počítá i u lékárníků. Vyplývá to z navrhovaného vládního nařízení, které mění takzvaný katalog prací s výčtem činností u jednotlivých profesí a platového ohodnocení. Podle ministerstva práce změny lépe zohledňují vazbu na vzdělání. Platovými tabulkami se řídí státní zařízení.

Přesuny lékařů v platových tabulkách jsou součástí dohody, kterou minulý pátek uzavřeli zástupci odborů a lékařské komory s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) po několikatýdenních jednáních poté, co řada lékařů vypověděla od prosince dohody o přesčasech. K vyššímu tabulkovému základu by měli od ledna doktoři podle dokumentu dostávat ještě osobní příplatky od zaměstnavatelů, a to 5000 korun, 8000 korun a 15.000 korun podle vzdělání. Příplatek u ostatních zdravotníků má činit pět procent jejich platového tarifu. Množství přesčasové práce, na které si protestující původně stěžovali, dohoda neřeší.

Platová tabulka lékařů a zubařů má šest platových tříd od 11. do 16. podle odbornosti, náročnosti a odpovědnosti práce. Podle navrhovaného nařízení by se nejnižší třída měla zrušit a doktoři by začínali ve 12. třídě. Místo základu 38.980 korun hrubého hned po škole do 53.520 korun po více než 32 letech praxe by měli od 41.380 korun do 57.130 korun. Ministerstvo práce změnu zdůvodnilo tím, že plat v nejnižší třídě mají doktoři jen krátce mezi dokončením fakulty a nástupem k dalšímu specializačnímu vzdělávání a jejich práce před a po zařazení do specializační přípravy se neliší.

Po absolvování takzvaného základního kmene by doktoři podle návrhu měli jako dosud zůstat ve 13. platové třídě, kde výdělek bez odměn, příplatků a přesčasů začíná na 46.530 korunách a končí na 63.580 korun hrubého. Po získání specializace by se ale nově přesunuli do 14. třídy. Bez praxe je v ní tarif vyšší o 3050 korun a s praxí přes 32 let pak o 3650 korun. Stejná pravidla mají platit i pro zubaře.

Farmaceuti nyní ve své tabulce končí ve 14. platové třídě. Přibýt by jim měla 15. třída. Farmaceutičtí asistenti mají plat v 9. a 10. třídě. Od ledna by se mohli dostat i do 11. třídy. Podle podkladů byly obě profese dlouhodobě ve srovnání s jinými zdravotníky znevýhodněné.

Přesun do vyšších tříd představuje podle podkladů v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních téměř deset miliard korun navíc. S pokrytím výdajů počítá úhradová vyhláška o placení péče ze zdravotního pojištění, uvedlo s odvoláním na resort zdravotnictví ministerstvo práce. Na výdělky svých posudkových lékařů bude příští rok potřebovat 15,2 milionu korun navíc. Lékaře mají i resorty obrany, vnitra a spravedlnosti, jejich vyšší plat mají uhradit ze svých rozpočtů.

-čtk-