Foto: Radek Čepelák

Žák: Hematoonkologie zažívá revoluci, pacienti žijí výrazně déle

Nasazení nových léčiv a postupů v hematoonkologii, které přinesla poslední dekáda, má fascinující výsledky – u některých diagnóz se podařilo zvýšit průměrnou dobu přežití dokonce několikanásobně. Ruku v ruce s tím ale jde i stále stoupající cena této léčby. O úspěších posledních let, nových léčebných priotitách hematoonkologie i jednání s plátci promluvil na Evropské onkologické konferenci Zdravotnického deníku předseda České hematoonkologické společnosti Pavel Žák.

Na úvod své přednášky Pavel Žák vysvětlil, že před patnácti lety se hematologická onkologie osamostatnila a už nemá větší vazby na Českou onkologickou společnost. „Onkologická a hematoonkologická péče nicméně mají řadu společných věcí a jsme společně součástí Národního plánu obnovy, což celou péči zlepšuje. Věřím, že na řadě programů budeme mít možnost participovat,“ uvedl Žák.

Potřeba náročnější péče

Hematoonkologové se starají o řádově nižší množství pacientů než onkologové. Každý rok se objeví zhruba pět tisíc nových pacientů hematoonkologickou diagnózou. „To je ve srovnání se solidní onkologií něco mezi čtyřmi a osmi procenty,“ poznamenal Žák. Dominantní jsou u pacientů tři nejčastější onemocnění – na prvním místě je ne-Hodgkinův lymfom (NHL), na druhém mnohočetný myelom a plasmocytární novotvary a na třetím chronická lymfocytární leukemie (CLL). První zmíněná diagnóza postihuje především muže, druhé dvě ženy. Celkově mezi hematoonkologickými pacienty mírně převažují muži.

Úvodního panelu Evropské onkologické konference se zúčastnili (zleva) ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, předseda České onkologické společnosti Igor Kiss, předseda České hematoonkologické společnosti Pavel Žák, předsedkyně onkologické sekce České asociace sester a vrchní sestra kliniky hematologie Všeobecné fakultní nemocnice Darja Hrabánková Navrátilová a předsedkyně výboru Hlasu onkologických pacientů Petra Adámková.

„Většina hematoonkologických pacientů vyžaduje jiný způsob léčby. Kvůli agresivitě onemocnění a metabolickým rozvratům potřebují daleko náročnější suportivní péči a komplexnější diagnostický přístup,“ řekl na konferenci Žák. A dodal: „Jsou to ale věci vratné. Zvládnutí tohoto stavu v indukční fázi tedy může vést k výrazným úspěchům.“

Prodloužení nejen délky, ale i kvality života

Jedním ze základních kamenů, které v posledních deseti letech ovlivnily to, jak dnes hematoonkologové léčí své pacienty, je podle Žáka zavedení protilátky rituximabu v léčbě DLBCL (difúzní velkobuněčné B lymfomy – pozn. red.). „Změna v desetiletém přežití je naprosto zásadní, o téměř dvacet procent dlouhodobého přežití bez známek nemoci,“ uvedl Žák.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Evropské onkologické konferenci Zdravotnického deníku.

K zásadnímu posunu léčby došlo i v léčbě mnohočetných myelomů. „Před patnácti lety byl medián přežití 28 měsíců, v roce 2021 už byl 80 měsíců. A pokud budeme počítat data za rok 2022, tak si troufám říct, že už se budeme pohybovat někde kolem 100 měsíců mediánu přežití. Přitom jde o přežití v aktivním životě, nejde o ležící pacienty,“ upozornil předseda České hematoonkologické společnosti.

K takovému zcela zásadnímu zlepšení vedla cesta skrze efektivnější léčivé prostředky, které patří k vůbec nejdražším. „Jde o skupinu, která je extrémně finančně náročná. Všeobecná zdravotní pojišťovna vynaložila v minulém roce téměř 1,2 miliardy korun na léčbu těchto pacientů, před dvaceti lety to byla zhruba čtvrtina této částky. Nicméně je zřetelně vidět, k čemu to vedlo – prodloužil se život a prodloužil se i kvalitní život pacientů,“ konstatoval Žák.

Zleva předseda České onkologické společnosti Igor Kiss, ředitel ÚZIS Ladislav Dušek a ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.

Třetím pilířem úspěšné léčby pak podle něj bylo zavedení tyrozinkinázových inhibitorů v léčbě chronické myeloidní leukemie. „Jde o léčbu perorální, nezatěžující. Pacient pracuje a funguje, bere si jen léčbu,“ vysvětlil Žák. Úspěšnost v přežití pacientů je v datech jasně dlouhodobě stoupající i v této oblasti.

Pacienti ve studiích dosahují lepších výsledků

Předseda České hematoonkologické společnosti ve své přednášce promluvil i o prioritách této společnosti v léčbě. K těm již zavedeným patří podle něj dokument nazvaný „červená kniha“. „V ní jsme velmi cíleně a systematicky vypracovali pravidelné aktualizace diagnostických a léčebných postupů. Jde o doporučení, která jsou k dispozici na webových stránkách naší společnosti. A je to velmi cenná kniha pro vedení léčby,“ popsal Žák.

Diskuze v kuloárech, zleva předseda Sdružení praktických lékařů Per Šonka a ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

„Druhou věcí, na které velmi intenzivně pracujeme, je sledování výsledků léčby v registrech pracovních skupin,“ pokračoval Žák. Tyto registry jsou podle něj zpracovány tak kvalitně a široce, že bývají dávány za příklad v rámci evropských zemí.

Třetí zásadní prioritou České hematoonkologické společnosti je otevřenost pro spolupráci na mezinárodní úrovni a v klinických studiích. „Domníváme se, že pacienti ve studiích dosahují lepších výsledků. Máme také přístup k účinným lékům a výrazně šetříme náklady na centrovou léčbu. Na našem pracovišti jde o roční úsporu kolem 80 milionů korun,“ vysvětlil předseda České hematoonkologické společnosti, který je přednostou 2. Interní kliniky – oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Panelová diskuze na téma koordinace péče o pacientky s rakovinou prsu – mezinárodní srovnání a dostupnost léčby. Zleva ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ředitelka onkologického centra Semmelweis University Magdolna Dank, přednostka Ústavu radiační onkologie 1. LF UK a FN Na Bulovce Petra Tesařová a ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment Tomáš Doležal. Dálkově se zapojili také prezident Austrian Breast and Colorectal Cancer Study Group při Vídeňské univerzitě Michael Gnant, klinický ředitel a předseda interdisciplinárního oddělení pro rakovinu prsu a vedoucí programu výzkumu rakoviny prsu Kliniken Essen – Mitte Sherko Kümmel a prezident Chorvatské onkologické společnosti a přednosta onkologické kliniky univerzitní nemocnice v Záhřebu Stjepko Pleština.

Využít silnou imunitní reakci

Mezi novými směry léčebných priorit zmínil Žák využití bispecifických protilátek, transplantaci hematopoetických buněk, stagnaci nebo pokles autologních transplantací, cílenou terapii u akutní myeloidní a lymfoblastické leukémie a nárůst alogenních transplantací s haploidentickým dárcem nebo alternativním nepříbuzeneckým dárcem.

Budoucnost vidí Pavel Žák také v CAR-T cell technologii, kterou bylo v ČR léčeno od roku 2020 více než 200 pacientů s DLBCL/MCL/ALL. „Tato terapie se rozvíjí zhruba 25 let, ale do standardních postupů se dostala v posledních čtyřech letech. Jedná se o hi-tech technologii, kdy lymfocyty dostanou ‚zadání‘, aby působily proti vlastnímu tělu pacienta. Po jejich modifikaci je vracíme do těla a dochází k imunitní reakci, která vede k vyčištění těla od nádoru,“ vysvětlil Žák.

Auditorium Evropské onkologické konference.

Za léčebnou prioritu označil i diagnostiku. „Moderní molekulárně genetické metody – především sekvenování nové generace – umožní cílenou a přesnou diagnostiku hematologických malignit i určení onkologické cesty a také nám umožňuje dobře sledovat léčebnou odpověď,“ vysvětlil Žák. A dodal: „Jsou uzavírány nové smlouvy se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která navyšuje možnost úhrady těchto vyšetření. A myslím si, že to přispěje ke zlepšení péče.“

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnostem Novartis, Eli Lilly, MSD, AKESO, EUC a Tiscali Media. Generálním partnerem konference byla Všeobecná zdravotní pojišťovna.