Ilustrační foto: Pixabay

Zdravotnictví na východě Ukrajiny pomohou peníze vyjednané českou vládou

Zhruba 223 milionů korun vyjednala česká vláda od mezinárodních dárců na posílení zdravotnictví v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. List Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova ráno nepřesně uvedl, že tyto peníze jsou přímo od české vlády.

„V těchto dnech byla v Charkovské oblasti mise zdravotních firem a expertů, kteří tam jeli identifikovat jednotlivé projekty, do kterých je nejvíc třeba investovat,“ uvedl Drake. Česko podle něj do této i jiných oblastí investuje už od vypuknutí války prostřednictvím české humanitární a rozvojové spolupráce.

Peníze z Česka poslouží k nákupu vybavení v několika zdravotnických zařízeních, včetně polikliniky v Charkově, uvedl Syněhubov. Umožní také zakoupit sedm mobilních kotelen, které obstarají vytápění obytných domů a objektů kritické infrastruktury v obcích Charkovské oblasti, dodal. Projekt české pomoci je rozpočítán na tři roky.

„Děkujeme vládě České republiky za pomoc Ukrajině a silnou podporu Charkovské oblasti. Pokračujeme v rozvoji spolupráce!“ napsal šéf oblastní správy na sociální síti.

Ukrajinska pravda připomněla, že český prezident Petr Pavel vyzval k další podpoře Ukrajiny, přestože k tomu někteří mají výhrady, a kritizoval Západ za nesplněné sliby ohledně dodávek zbraní napadené zemi, která se téměř dva roky brání ruské agresi. Česko také přispělo do fondu NATO určeného pro nevojenskou pomoc Ukrajině.

Charkovská oblast patří k regionům, ve kterých se od prvého dne invaze bojuje. Zpočátku Rusové pronikli téměř k Charkovu, který je druhým největším městem Ukrajiny, ale během loňské protiofenzívy se ukrajinským vojskům podařilo téměř úplně vytlačit ruská vojska z této oblasti. V současnosti se ale tvrdé boje odehrávají u Kupjanska, který leží asi 125 kilometrů jihovýchodně od Charkova.

-čtk-