Studenti stomatologie během praxe na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Zdroj: FNO

Fakultní nemocnice Ostrava hledá nové stomatology. Nabízí moderní zázemí i přístrojovou techniku

Oddělení zubního lékařství FN Ostrava nabízí pro zubaře zrekonstruované ordinace a moderní přístrojovou techniku. Velmi úzce spolupracuje také s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity, která na podzim loňského roku otevřela nově akreditovaný obor Zubní lékařství. Proděkan oboru a primář Oddělení zubního lékařství ve FN Ostrava Martin Starosta se v rozhovoru rozpovídal o zázemí nemocnice pro budoucí stomatology.

Čtveřice ordinací je vybavená ve vyšším standardu. Můžete upřesnit, jakou techniku mají k dispozici zubaři ve FN Ostrava?  

Křesla mají ve výbavě různě rychlé vrtačky od mikromotoru po turbínu. Potom je tam odstraňovač zubního kamene, světlo, které se používá na vytvrzování kompozitních výplní. Je k dispozici i kauter, který slouží k ošetření měkkých tkání.

Nová stomatologická ordinace ve FN Ostrava. Zdroj: FNO

Velmi lákává může být pro nové zubaře i spolupráce s novým oborem zubního lékařství na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. V čem spočívá?

Studenti budou docházet na praxi do našich ordinací. Noví zubaři se budou moci zapojit do jejich výuky. Před spuštěním studia proběhl nábor mezi praktickými zubními lékaři z Ostravska, s cílem zmapovat zájem o výuku studentů. Kolegové s námi chtějí spolupracovat, což je základ dalšího rozvoje. Naši lektoři z řad praktických zubních lékařů mají v průměru více než deset let praxe. Rádi bychom jejich řady ještě rozšířili.

Co nabídnou nové laboratoře na Oddělení zubního lékařství FNO?

V nových prostorách se budou vyrábět protetické výrobky pro pacienty a zároveň zde vznikne výuková laboratoř, kde budou studenti moci praktikovat pod dohledem zkušených zubních techniků. Detailně se seznámí s technologickými postupy. Jde o to, že zubní lékařství se skládá nejen z ošetření v ordinaci, ale součástí jsou i laboratorní práce, jako jsou korunky, můstky a snímatelné zubní náhrady.

Zubařina má nejen v moravskoslezském regionu velkou budoucnost. Současná generace stomatologů stárne a bude je muset někdo nahradit. Třeba v okrese Ostrava je jednatřicet procent zubařů starších pětapadesáti let. Co lze z tohoto údaje vyčíst?

Chybí mladší zubaři. Narůstá počet zubních lékařů ve věku 55 plus a současně nedochází k dostatečné generační obměně z řad nových absolventů. V poslední době ale zubní lékařství začalo být poměrně lukrativním povoláním, zájem o studium tohoto oboru stoupá. Věříme tedy, že spolupráce lékařské fakulty a FN Ostrava povede k žádoucí pozitivní změně.

-red-