Foto: Pix4free

GlaxoSmithKline a Johnson&Johnson koupí biofarmaceutické firmy za miliardy

Britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline oznámila nákup biofarmaceutického startupu, který se soustředí na vývoj a produkci přípravků pro léčbu respiračních onemocnění. GSK tak chce posílit svou pozici v oblasti léčby astmatu. Americká farmaceutická skupina Johnson & Johnson rovněž sází na biofarmaceutickou akvizici. Pod svá křídla získá společnost, která se zaměřuje na produkci konjugovaných protilátek. O transakcích informovaly britský deník Financial Times a odborný portál Fiercebiotech.com.

Jedna z největších britských farmaceutických skupin GlaxoSmithKline (GSK) oznámila, že pod svá křídla zahrne britsko-americkou biotechnologickou společnost Aiolos Bio, která vyvíjí a vyrábí léky pro léčbu respiračních onemocnění. S odkazem na obě společnosti to uvedl britský deník Financial Times.

Oznámená transakce dosáhne objemu 1,4 miliardy dolarů (v přepočtu asi 31,5 miliardy korun). Skupina GSK tím získá přístup k pro ni významnému kandidátu na lék, který je momentálně na startu prostředních fází klinických testů. Jedná se o látku, kterou Aiolos označuje jako AIO-001, která může být významným pomocníkem při léčbě astmatu.

GSK chce posílit v lécích na respirační choroby

Ředitel společnosti GSK pro vědu a výzkum Tony Wood v látce vidí velký potenciál. „Může pro nás znamenat výrazný nárůst našeho zásahu na trhu s přípravky pro léčbu respiračních onemocnění, a to včetně pacientů, kteří trpí právě astmatem, a kde je každý inovativní lék stále velmi vítán,“ cituje Wooda britský list Financial Times.

Společnost Aiolos Bio zmíněnou látku AIO-001 představila teprve před třemi měsíci poté, co získala od investorů (včetně Atlas Venture nebo Bain) 245 milionů dolarů na vývoj léčivých přípravků tohoto typu.

GSK nyní za Aiolos zaplatí jednu miliardu dolarů s tím, že zbylých 400 milionů akcionářům společnosti Aiolos odvede později v návaznosti na komerční úspěch vyvíjeného přípravku.

Britská farmaceutická skupina GSK v roce 2023 uskutečnila pět akvizic s tím, že její obchodní ředitel Luke Miels loni v prosinci uvedl, že GSK má v plánu zhruba stejný počet akvizic zrealizovat i v roce letošním. A hodlá se soustředit právě na akvizice v oblasti léčby respiračních a infekčních onemocnění.

Johnson & Johnson dá za nadějnou firmu dvě miliardy dolarů

Také americká farmaceutická skupina Johnson & Johnson „vyrazila na nákup“. Z rovné dvě miliardy dolarů (přibližně 45 miliard korun) získá kalifornskou biofarmaceutickou společnost Ambrx Biopharma. Johnson & Johnson zaplatí 28 dolarů za jednu akcii Ambrx, což představuje 105procentní prémii oproti tehdy aktuální hodnotě Ambrx na trhu.

Skupina Johnson & Johnson převzetím Ambrx Biopharma získá přístup k látce ARX517, která patří mezi takzvané konjugované protilátky, a která prokázala určitou naději při léčby rakoviny prostaty. Látka zatím prochází ranými fázemi klinických testů, je tedy ještě brzy hodnotit, zda bude skutečně účinná a bezpečná pro pacienty.

Oznámená transakce má být dokončena v průběhu prvního pololetí letošního roku a akvizici musí ještě schválit akcionáři Ambrx Biopharma. Vedení společnosti je však nabídkou ze strany Johnson & Johnson zjevně potěšeno.

„Díky této akvizici budeme schopni pokračovat ve vývoji našeho předního kandidáta pro léčbu rakoviny prostaty, který dosud vykázal velice slibné výsledky. Zároveň je jasné, že akvizice přinese slušnou hodnotu akcionářům,“ uvedl pro portál Fiercebotech.com výkonný ředitel společnosti Ambrx Biopharma Daniel O´Connor.

Zdeňka Musilová