Jednatel společnosti Porta Medica Jakub Král. Foto: Radek Čepelák

Král: Průšvihem roku je výsledek protestu lékařů

Původně obecně prospěšná aktivita bojující za důstojné podmínky mladých lékařů a za snížení objemu přesčasové práce byla znehodnocena tradičním přístupem odborů, domnívá se právní expert ze společnosti Porta Medica Jakub Král. Českému zdravotnictví by podle něj prospěly zásadní reformy, především restrukturalizace sítě poskytovatelů. Zároveň by zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví měly začít tvrdě tlačit na zvýšení vnitřní efektivity celého systému.

Co nejlepšího se podle vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?
Jsem rád, že se podařilo nejen prosadit, ale i v době krize veřejných rozpočtů udržet mechanismus automatické valorizace plateb za státní pojištěnce. Demografická křivka nás prostě tlačí k navyšování objemu finančních prostředků na zdravotnictví.

A co se stalo nejhoršího?

Jako největší průšvih hodnotím výsledek protestů vedených mladými lékaři. Tato obecně prospěšná aktivita bojující za důstojné podmínky mladých lékařů a za snížení objemů přesčasové práce byla nakonec znehodnocena tradičním přístupem zdravotnických odborů. Výsledkem je masivní navýšení nákladů na zdravotní péči, za které zdravotní systém nedostává vůbec nic, a bohužel ani mladým lékařům nepřináší to, o co původně usilovali. Navíc se na hony vzdalujeme dlouhodobému cíli vybudování pluralitního pojišťovenského systému, naopak jsme jednoznačně vykročili zpět k centrálně plánovanému zdravotnictví.

Co očekáváte od příštího roku? Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by prospěly českému zdravotnictví?
Bohužel očekávám spíše údržbu stávajícího systému, který v rozporu s deklaracemi většiny klíčových hráčů všem tak nějak vyhovuje. Českému zdravotnictví by prospěly zásadní reformy, především pak restrukturalizace sítě poskytovatelů zdravotních služeb. Aktuální data potvrzují dlouhodobý stav, kdy máme nadbytečné množství akutních lůžek s nízkou obložností a naopak se nám nedostává lůžek péče následné. Nemocniční síť je příliš hustá a někteří z poskytovatelů neprovádí určité výkony s frekvencí, která je nezbytná pro zachování potřebné kvality; medicína je svého druhu řemeslo a pravidelný trénink je nutností. Zároveň by bylo dobré, aby zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví začaly tvrdě tlačit na zvýšení vnitřní efektivity celého systému. Obecně by prospělo také navýšení soukromých prostředků ve zdravotnictví.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Moje plány jsou nutně spojeny s rozvojem vzdělávací a konzultační společnosti Porta Medica a advokátní kanceláře Porta Medica Legal. Vlajkovou lodí roku 2024 bude vydání anglického komentáře MDR formou eKnihy s celosvětovou distribucí. Také posilujeme naše aktivity směřující k rozšíření naší zahraniční klientely. Čekají nás poslední dva semestry tříletého vzdělávacího kurzu pod hlavičkou České agentury pro standardizaci, který je určen pro regulatorní experty pracující pro tuzemské výrobce zdravotnických prostředků. V neposlední řadě chceme posílit naše vzdělávací aktivity v podobě prezenčních seminářů, on-line webinářů a podcastů.

-mk-