Ilustrační foto: Freepik

Nemocnicím chybí dětské skupiny. Pomoci chtějí mladí lékaři

Sekce mladých lékařů České lékařské komory ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí a neziskovou organizací Sto skupin pracuje na návodu pro zřizování dětských skupin ve zdravotnických zařízeních. Nemocnici, která zažádá o pomoc se zřízením dětské skupiny, by mělo být podle Sekce nabídnuto řešení přímo na míru. Zdravotnický deník proto v rámci ankety oslovil některé fakultní nemocnice s dotazem, zda dětské skupiny již provozují nebo mají jejich zřízení v brzké době v plánu.

Nemocnice s dětskými skupinami jsou dnes v menšině. „Některé mají školky, ale jejich kapacita je většinou naprosto nedostačující, proto možnost zřídit dětské skupiny, které podléhají volnějším legislativním normám, vítáme,“ uvedl pro Zdravotnický deník bývalý předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory (SML ČLK) a současný viceprezident ČLK Jan Přáda, který zároveň na páteční konferenci spolku Mladí lékaři Medidays 2024 znovu zdůraznil důležitost dětských skupin ve zdravotnické sféře. „Aktuálně máme na mateřské dovolené čtyři tisíce lékařek,“ uvedl během diskuse. Jak jsou na tom tedy tuzemské nemocnice?

Fakultní nemocnice Bulovka v Praze má v současné době podle své tiskové mluvčí Evy Libigerové vypracovanou architektonickou studii a připravuje zakázku na projektovou dokumentaci ke stavbě budovy pro dětskou skupinu v areálu. „Paralelně s tím máme podanou žádost na podporu výstavby dětských skupin na ministerstvu práce a sociálních věcí. V plánu je vybudovat dvě třídy s celkovou kapacitou 48 dětí ve věku od 2 do 5 let. Tato kapacita bude primárně nabídnuta zaměstnancům naší nemocnice,“ okomentovala situaci Libigerová a dodala, že investice bude ve výši zhruba 30 milionů korun.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze již dětskou skupinu zřízenou má, kapacitně je určena pro 24 dětí. Nemocnice podle své tiskové mluvčí Marie Heřmánkové plánuje po stavebních úpravách otevřít zřejmě na konci roku také druhou dětskou skupinu, která by vzhledem k prostorovým možnostem areálu byla dostupná pro maximálně 8 dětí.

Pražská Fakultní nemocnice Motol v současné době zvažuje zřízení jeslí. Místo dětské skupiny má ale pro své zaměstnance mateřskou školu s 50 místy, jak vyplývá z vyjádření tiskové mluvčí Miroslavy Mikesové.

Pražská Nemocnice na Homolce podle své tiskové mluvčí Martiny Dostálové dlouhodobě spolupracuje se soukromou Mateřskou školou Bambinárium, která se nachází v těsné blízkosti nemocnice.

Dětskou skupinu Fanynka provozuje Fakultní nemocnice Hradec Králové, a to již od roku 2018. „Kapacita zařízení je 12 dětí, dětská skupina sídlí přímo v areálu nemocnice,“ uvedl tiskový mluvčí nemocnice Jan Špelda.

Podobná je situace ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde působí dětská skupina Elánek. „Dětskou skupinu provozuje v pronajatých prostorách nemocnice soukromý subjekt,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Fakultní nemocnice Olomouc svoji dětskou skupinu zatím nemá a teprve se na její zřízení připravuje. „Zatím se zabýváme sběrem dat a zjišťováním reálné potřeby našich zaměstnankyň a zaměstnanců. Samotný koncept a rozpočet bude vznikat až na základě objektivně zjištěných dat,“ vyjádřil se tiskový mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Další schůzka mladých lékařů se zástupci ministerstva práce a sociálních věcí by se měla podle Jana Přády uskutečnit v únoru. Předmětem řešení budou zkrácené úvazky, postgraduální vzdělávání a vyrovnávací příspěvky lékařů.

-ns-