Taška namísto pytlů, které zavedla Nemocnice Frýdek-Místek. Zdroj: Město Frýdek-Místek

Nemocnice ve Frýdku-Místku dává věci po zemřelých do tašek namísto pytlů

Krajská nemocnice ve Frýdku-Místku zavedla tašky pro pozůstalé, v nichž si odnášejí věci po smrti svých blízkých. Cílem nemocnice byl důstojnější přístup k pozůstalým. S nápadem přišla jedna z tamních zdravotních sester, sdělila mluvčí magistrátu Jana Musálková Jeckelová.

„I zdánlivá drobnost může radikálně změnit pocit pozůstalých. Díky této myšlence si rodiny odnášejí předměty po svých zemřelých rodinných příslušnících z Nemocnice ve Frýdku-Místku důstojněji,“ uvedla mluvčí.

S myšlenkou nahradit igelitový pytel, ve kterém si rodiny odnášely například oblečení nebo osobní předměty zemřelých, estetičtější papírovou taškou se symbolickým obrázkem holubice, přišla zdravotní sestra Veronika Krůčková z oddělení následné intenzivní péče.

„Paliativní péče je založena na důstojnosti člověka. Pakliže chceme, aby každý umírající pacient nebyl jen ‚diagnóza na pokoji‘, musíme takto přistupovat nejen k němu, ale i k jeho rodině. Jde o maličkosti, o neopakovatelné okamžiky, kdy musíme být jako zdravotníci velmi citliví, a jedním z těchto okamžiků je předávání věcí po úmrtí milovaného člověka,“ řekla ke svému nápadu Krůčková.

Vedení nemocnice se nápad zalíbil a tašky nechalo připravit. „Jsme velice rádi, že v naší nemocnici pracují zaměstnanci, kteří nejsou lhostejní k našim pacientům a jejich rodinám. Velice si tohoto nápadu vážíme a jsme rádi za každý takový podnět ke zlepšení. Tato iniciativa ukazuje, že jsme otevřeni novým myšlenkám a snažíme se neustále zlepšovat prostředí pro naše pacienty a jejich blízké,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Michaela Konečná.

-čtk-