Nová mluvčí České lékárnické komory Veronika Orendášová. Zdroj: ČLnK

Novou mluvčí lékárnické komory se stala Veronika Orendášová

Česká lékárnická komora (ČLnK) si na úterní schůzi představenstva zvolila novou tiskovou mluvčí. Stala se jí dosavadní členka představenstva, Veronika Orendášová. Informaci Zdravotnickému deníku potvrdil viceprezident komory Martin Kopecký. Orendášová funkci přebírá po Michaele Bažantové, která ji vykonávala osm let. Její odchod z funkce i komory byl plánovaný a z vlastní vůle.

„Navážu na práci, kterou jsme již začali společně s mojí předchůdkyní,“ sdělila nová tisková mluvčí lékárnické komory. Orendášová není v komoře nováčkem, členem představenstva je již čtyři roky. S předchozí mluvčí Bažantovou navíc společně působily ve skupině pro vztahy s veřejností. PharmDr. Veronika Orendášová absolvovala farmaceutickou fakultu v Hradci Králové a v současnosti je vedoucí lékárnicí v lékárně v Jičíně, která patří řetězci BENU.

Jak popsal viceprezident Kopecký, pozice mluvčí komory není oproti funkcím prezidenta či viceprezidenta daná zákonem, v komoře je však nedílnou součástí vnitřních struktur a řádu a jako taková skýtá nemalá úskalí. „Není jednoduché někoho vybrat. Musí to být někdo, kdo je komunikativní, má odborné znalosti a zároveň nemůže dělat na plný úvazek v lékárně,“ popsal. Až do úterní schůze představenstva nebylo rovněž jisté, zdali komora toho dne mluvčí vůbec vybere, nebo věc nechá až na příští schůzi.

Odchod Bažantové z vedení komory byl podle jejích slov plánovaný a fakticky ho kolegům avizovala již na podzim, kdy se rozhodla se o svou pozici znovu neucházet. „Bylo na čase jít dál,“ řekla Zdravotnickému deníku s tím, že její odchod nebyl reakcí na žádnou konkrétní věc. Původně přitom měla skončit již na volebním sjezdu komory, který proběhl 3. a 4. listopadu minulého roku. „V té době ale nebyl nikdo, kdo by funkci tiskového mluvčího po mně převzal, tak jsem slíbila, že ji budu vykonávat, dokud si za mě nenajdou náhradu,“ vysvětlila Bažantová. To se nyní stalo zvolením Orendášové.

Mgr. Michaela Bažantová ve funkci mluvčí strávila osm let, přičemž v představenstvu komory byla 16 let. Nyní se podle svých slov vrátí na plný úvazek do lékárny. V současnosti je vedoucí lékárnicí Lékárny U Hedviky v Kamenickém Šenově.„Nepředpokládám, že se zcela stáhnu z veřejného života, ale tiskovou mluvčí už asi dělat nechci. Ráda bych se posunula někam dál,“ dodala.

-fk-