Foto: Depositphotos

Očkování proti covidu již není nezbytná zdravotní péče

Od začátku tohoto roku české zdravotní pojišťovny výpomocně nehradí očkování proti covidu pojištěncům z jiného státu EU/EHP nebo Švýcarska. Nejedná se totiž už o tzv. nezbytnou zdravotní péči. Pojištěncům s nárokem na plnou péči ale bude podle Kanceláře zdravotního pojištění očkování nadále výpomocně hrazeno.

Během pandemie bylo očkování proti covidu hrazeno jako tzv. nezbytná zdravotní péče. Jde o péči, která byla zahraničnímu pojištěnci poskytnuta v Česku během jeho přechodného pobytu, aby se kvůli nutnosti ošetření nemusel vracet do svého domovského státu. V případě čerpání nezbytné zdravotní péče česká zdravotní pojišťovna výpomocně hradí náklady na danou péči a následně je přeúčtuje příslušné zahraniční zdravotní pojišťovně.

„Vzhledem ke změně situace, kdy již covid např. neomezuje volný pohyb osob, není důvodem, aby se pojištěnec nemohl nechat očkovat ve svém domovském státě, respektive ve státě, kde je pojištěn, ale musel toto podstoupit při svém dočasném pobytu ve státě jiném,“ uvádí Kancelář zdravotního pojištění.

Čeští pojištěnci, kteří se nechají očkovat v jiném členském státě a poté požádají o refundaci zaplacené částky, budou mít od zdravotní pojišťovny proplacenu částku do výše českých cen – což je stejný postup, jako v případě přeshraniční zdravotní péče čerpané bez souhlasu zdravotní pojišťovny.

-mk-