Jelena Holomany (vpravo). Foto: AKESO

Platforma Mindwell by měla do budoucna pomáhat s duševními problémy i dětem či onkologickým pacientům

Dnes pomáhá pětistovce lidí s depresemi a úzkostmi, kteří díky tomu mohou svou terapii podstupovat z pohodlí domova. e-terapie Mindwell by přitom postupně měla být dostupná stále většímu počtu pacientů – už nyní ji hradí dvě zdravotní pojišťovny a další jsou v jednání. Vzhledem ke slibným výsledkům (psali jsme také zde) by tak mohlo jít o cestu, jak pomoci zvládnout současnou epidemii duševních problémů. Autoři týmu zároveň dvěma programy rozhodně neplánují skončit – Mindwell by postupně měl pomáhat u většiny duševních onemocnění, vzniknout má také Mindwell Junior pro děti s duševními problémy a cílem by měli být i pacienti s některými tělesnými diagnózami, u nichž jsou častou komorbiditou psychické obtíže. Zdravotnickému deníku to řekla spoluzakladatelka a výkonná ředitelka Mindwell Jelena Holomany.

Jak se daří program Mindwell rozjíždět v praxi u pacientů – kolik lidí ho dnes používá a s jakými indikacemi?

Mindwell v současné době využívá celkem 500 pacientů. Nárůst je schválně pozvolný, jelikož naším cílem je koncipovat programy tak, aby byly uživatelsky přívětivé a zároveň měly vysokou klinickou účinnost a kvalitu. 40 procent našich pacientů využívá klinický program deprese a 53 procent našich pacientů využívá program generalizovaná úzkostná porucha.

Jak se k programu mohou pacienti dostat? Jaký je postup, když používání doporučí odborník?

Mindwell lze získat různými způsoby. Jelikož Mindwell poskytuje zdravotní službu v oborech psychiatrie a klinická psychologie, klient ho může získat na žádanku od svého praktika či psychiatra, pokud je pojištěncem ČPZP. Pokud je pojištěncem VoZP, tak se může zapojit do jejich programu Zdravá duše, a když splní určitá kritéria, také může Mindwell čerpat v rámci svého zdravotního pojištění. S jinými pojišťovnami jsme zatím stále v jednání a klienti se možnost čerpat péči skrz svoji pojišťovnu mohou dozvědět na https://mindwell.cz/pro-pojistence. Dlouhodobým cílem je, aby nás proplácely všechny zdravotní pojišťovny.

Je možná „samoindikace“ a vlastní úhrada?

Klienti také mohou péči čerpat jako samoplátci. Jelikož v současné době certifikujeme platformu jako zdravotnický prostředek při Státním ústavu pro kontrolu léčiv, od druhého čtvrtletí tohoto roku si klienti budou moci také udělat dotazník na našich stránkách, který je rozřadí do příslušného programu podle jejich příznaků. V žádném případě se nejedná o vyšetření nebo samoindikaci, jde o rámcové zhodnocení jejich stavu. Pokud diagnózu již mají nebo o sebe chtějí preventivně pečovat, program si mohou na vlastní náklady zakoupit.

Foto: AKESO

Je možné se k programu dostat přes indikaci odborníka napříč republikou, nebo pouze v Berouně?

V současné době spolupracujeme se společností SENIMED a postupně zahajujeme marketingové aktivity tak, aby pacienti věděli, že si mohou u svého praktika či psychiatra obstarat žádanku, kterou lze využít k čerpání péče Mindwell. Pacienti z celé České republiky mohou čerpat službu Mindwell po indikaci s odborníkem na žádanku, jako samoplátci, nebo na stránkách Zdravá duše od VoZP. Bližší informace mohou pacienti nalézt na našem webu.

Můžete přiblížit výsledky programu?

Společně s doktorkou Ociskovou a profesorem Praškem jsme prošli již prvotní analýzou klinické úspěšnosti naší aplikace. Výsledky jsou velice slibné a Mindwell se jeví jako velmi účinný v péči o duševní zdraví pacientů s depresí či úzkostí. Těšíme se, až budeme výsledky publikovat.

Kolik lidí na programu participuje ze strany terapeutů, kteří dohlížejí na pacienty?

V současné době s námi spolupracuje 40 terapeutů.

Jak se na program dívá psychiatrická společnost?

Česká psychiatrická společnost doporučuje využívání programů Mindwell, a za to jsme velice vděční.

Narážíte na nasazování programu v praxi na nějaké překážky?

Největší překážkou v léčbě jakéhokoliv chronického onemocnění je adherence pacienta, a ani Mindwell není výjimkou. U digitálního prostředí je to zvláště náročné, jelikož s pacienty nemáme osobní kontakt. I z toho důvodu aplikaci neustále testujeme, upravujeme a v současné době jsme prošli již 70 hloubkovými hovory. Cílem je, aby pacient byl k léčbě adherentní jako u face to face terapie.

Jaký je postup do budoucna, budete program rozšiřovat pro další diagnózy?

Do budoucna bychom chtěli mít v Mindwell pokrytu většinu psychiatrických diagnóz. Dále bychom se také chtěli zabývat tělesnými diagnózami, které mají vysokou komorbiditu s duševními onemocněními, jako jsou například diabetes či onkologická onemocnění. Cílem je také vytvořit Mindwell Junior, protože situace v dětské psychiatrii je alarmující. Toto jsou naše cíle pro pár následujících let.

-mk-