Ilustrační foto: Pixabay

V nemocnicích ve Zlíně, Vsetíně a U. Hradišti jsou uzavřené kolektivní smlouvy

Ve třech krajských nemocnicích ve Zlínském kraji, v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) ve Zlíně, Vsetínské nemocnici a Uherskohradišťské nemocnici, jsou uzavřeny kolektivní smlouvy pro letošní rok. Zaměstnancům se zvýší mzdy. V Kroměřížské nemocnici platí kolektivní smlouva do konce února, s odbory se jedná, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

V KNTB byla kolektivní smlouva uzavřena na začátku letošního roku. „Nelékařskému zdravotnickému personálu a nezdravotnickému personálu garantuje minimální navýšení základních tarifů o pět procent. Lékaři a farmaceuti budou mít navýšené osobní příplatky v souladu s centrální dohodou ministerstva zdravotnictví s VZP a mladými lékaři. Z dalších věcí lze zmínit například také další tarifní stupeň po 20 letech praxe v KNTB u zkušených všeobecných sester a sester specialistek,“ řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Ve Vsetínské nemocnici byla kolektivní smlouva uzavřena před Vánoci. „Nelékařskému zdravotnickému personálu a nezdravotnickému personálu garantuje minimální navýšení základních tarifů o sedm procent,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Pavlica. U lékařů a farmaceutů budou navýšené osobní příplatky podle centrální dohody. „Kolektivní smlouva dále přináší další navýšení benefitů či přesun výplatního termínu na dřívější termín,“ uvedl ředitel.

V Uherskohradišťské nemocnici uzavřelo vedení s odbory kolektivní smlouvu pro letošní rok 10. ledna. „Dohoda počítá s navýšením mzdového tarifu o deset procent u všech zaměstnanců nemocnice kromě lékařů a farmaceutů. Těm kolektivní smlouva zajišťuje respektování dohody dosažené na celostátní úrovni, která zvyšuje jejich aktuální mzdový výměr o 5000 až 15 000 korun v závislosti na dosaženém vzdělání,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

ČTK