Šárka Veselá, ředitelka oddělení cen a úhrad společnosti Amgen. Foto: archiv Š. Veselé

Veselá: Evropská farmaceutická legislativa musí více zohledňovat pacienty

Zásadní diskuzi o evropské farmaceutické legislativě a jejích přínosech pro pacienty, ale také takovou novelizaci zákona o veřejném zdravotním pojištění, která by umožnila zprůhlednění systému a větší předvídatelnost výsledků správních řízení. To od nadcházejícího roku očekává Šárka Veselá, ředitelka oddělení cen a úhrad biotechnologické firmy Amgen. Řekla to v anketě Zdravotnického deníku.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Události ve zdravotnictví mne zajímají nejen z pozice zaměstnankyně americké biotechnologické firmy, ale i jako možné budoucí pacientky. Za poslední rok došlo k mnoha pozitivním změnám, a jsem za to ráda. Na druhou stranu nemůžu nevidět varovné signály ohledně efektivity českého zdravotnictví, což bylo diskutováno – mimo jiné – i na summitu Zdravotnického deníku Ekonomika zdravotnictví v říjnu 2023.

Ráda bych se věnovala pozitivním věcem. Významným krokem bylo zahájení práce na Národním kardiovaskulárním plánu s jasným měřitelným cílem snížit kardiovaskulární mortalitu v nadcházejících deseti letech o pět procent. Právě mortalita spojená s nemocemi oběhové soustavy byla v roce 2021 příčinou 41,8 procent všech úmrtí v České republice. S tím také souvisí přelomové rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv o přesunu preskripce PCSK9 inhibitorů ze specializovaných center do rukou ambulantních specialistů. Toto rozhodnutí vnímám ze dvou úhlů. Jednak biologická léčba vysokých hladin cholesterolu u velmi rizikových pacientů nebo u pacientů geneticky predisponovaných nesporně přispěje k dosažení vytyčeného cíle plánu. A pak také širší zapojení ambulantního sektoru v této terapeutické oblasti, které je plně podporováno odbornými společnostmi, může do budoucna ukázat cestu i v dalších oblastech, a tak dostat blíže k pacientům i jiné léčivé přípravky.

Co očekáváte od příštího roku?

Očekávám zásadní diskuzi o evropské farmaceutické legislativě. Vnímám partikulární zájmy jednotlivých stran, bohužel často bez orientace na naše klienty – tedy na pacienty ze zemí EU. Proto vyzývám všechny zapojené, včetně regulačních autorit, aby ve svých postojích odráželi přínosy nové legislativy právě pro pacienty dnešní, ale i pro ty budoucí.

Na mnoha úrovních se bude jednat o novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Pro mne jsou zásadní části, které se věnují regulaci cen a úhrad léčivých přípravků. Přála bych si takové úpravy, které systém zprůhlední a umožní větší předvídatelnost výsledků správních řízení. Za naši společnost mohou vyjádřit ochotu se na jednáních o úpravách podílet, ať už napřímo, nebo prostřednictvím naší asociace AIFP (Asociace inovativního farmaceutického průmyslu – pozn. red.).

Jaké změny, které lze uskutečnit příští rok, by podle vás prospěly českému zdravotnictví?

Rok je krátká doba. Zdravotní systém připomíná těžký tanker, kde se změna kurzu projeví až s odstupem.
Myslím si, že zajímavou a relativně rychle proveditelnou možností je zahájení diskusí o nadstandardech. Pojďme si konečně přiznat, že zdraví není zadarmo, že se stát nemůže postarat o všechno.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Ráda bych se více angažovala v diskusi o rozvoji českého zdravotnictví v oblastech, které jsem výše zmínila. Také cítím, že potřebuji hlubší pochopení celkové struktury nákladů zdravotního systému, protože podle analýzy společnosti COGVIO tvoří náklady na léky pouze zhruba 15 procent rozpočtů zdravotních pojišťoven.

Pro pozitivní ovlivňování českého zdravotnictví bych ráda využila mimo jiné i členství v AIFP, kde se členem nově zvoleného představenstva stal i ředitel české pobočky naší společnosti Amgen.

-jkn-