Helikoptéra jihomoravské záchranky. Zdroj: ZZS Jihomoravského kraje

Brněnští záchranáři budou mít nové technické zázemí i heliport s hangárem

Jihomoravští zdravotničtí záchranáři budou mít v Brně nové technické zázemí a základnu letecké služby. Radní kraje dnes schválili zahájení zadávacího řízení na veřejné zakázky, jejichž hodnota přesáhne 413 milionů korun. Oba projekty záchranářům přinesou nejen moderní infrastrukturu, ale především patřičné zázemí a vybavení, které bude podporovat rychlé a efektivní zásahy v případě nouze. V tiskové zprávě to dnes uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Nové energeticky úsporné technické zázemí a parkovací stání záchranářů v Bohunicích bude využívat fotovoltaické panely. „Přijde na 261 milionů korun a mělo by být dokončené v červnu 2027. Základna letecké záchranné služby poblíž brněnského letiště přinese mimo jiné nový heliport i hangár pro vrtulníky. Bude stát 152 milionů a sloužit by mohla od října 2026,“ řekl Grolich.

Zhotovitel obou staveb bude odpovědný za přípravu projektové dokumentace, stavbu i energeticky úsporná opatření.

„V Bohunicích vznikne objekt o třech nadzemních podlažích a parkovací stání pro záložní vozidla. Fotovoltaikou vyprodukovanou energii bude využívat také sousední budova vzdělávacího a výcvikového střediska záchranářů. Leteckou základnu bude tvořit budova s hangárem pro dva vrtulníky a garážovým stáním pro dvě zásahová vozidla. Nebude chybět administrativní zázemí ani budova technického a technologického zázemí. Součástí budou podzemní retenční objekty pro dešťovou kanalizaci, palivové hospodářství nebo automatický hasicí systém,“ doplnil radní pro investice Vladimír Šmerda (ODS).

-čtk-