Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Foto: Vláda ČR

Do půl roku se na Karlovarsku otevře komplexní onkologické centrum, oznámil Válek

Do půl roku by se v Karlovarském kraji mělo otevřít komplexní onkologické centrum (KOC). Na tiskové konferenci k akci Poslanecká sněmovna proti rakovině to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Na dotaz novinářů doplnil, že půjde o samostatné centrum spolupracující s Fakultní nemocnicí Plzeň, podobně jako spolupracují nemocnice v jiných krajích. Ve stejném horizontu by podle něj v Karlovarském kraji mělo vzniknout i stanoviště letecké záchranné služby.

Podle dat z Národního onkologického registru zemřelo v roce 2021 v ČR na nádory zhruba 27 700 lidí, z nich 778 v Karlovarském kraji. Nejčastějším nádorem tam byla rakovina plic. Odborníci na onkologii v lednu informovali, že v KOC jiných krajů bylo léčeno jen 43 procent obyvatel Karlovarského kraje, kterým byl diagnostikován nádor v letech 2016 až 2020. Lékaři to přitom doporučují u většiny nemocných. Ve všech ostatních regionech jich je přes 50 procent, v Praze více než 90 procent a v Plzeňském kraji více než 80 procent.

Cílem je podle Válka standardizace léčby tak, aby byla stejně kvalitní péče ve všech KOC. „Aby se pacient nemusel stresovat, že se nedostal do nemocnice A, protože v nemocnici B je péče horší,“ řekl Válek.

Každý rok lékaři nádor diagnostikují u 60 000 lidí, kolem 28 000 ročně některému druhu rakoviny podlehne. Se zkušeností s rakovinou žije v ČR přes půl milionu lidí. „Rakoviny bude obecně přibývat dalších 20 let nevyhnutelně z důvodů demografického stárnutí,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Nejčastěji se vyskytuje u lidí nad 65 let. Nových nádorů bude podle odhadů přibývat tempem 17 procent za rok.

Nejméně 30 procentům nádorů je podle Duška možné předcházet, další lze odhalit v časném stadium, které lze velmi dobře léčit. Například u rakoviny prsu podle něj při včasné diagnóze přežije pět let od diagnózy téměř 100 procent žen, při pozdním odhalení jen asi pětina. Podobně u rakoviny tlustého střeva a konečníku klesá šance z 90 procent při včasné diagnóze na 12 až 20 procent při pozdní.

Zachycení časných stadií rakoviny má za cíl systém screeningových vyšetření, která jsou v ČR dostupná u rakoviny prsu, hrdla děložního, tlustého střeva a konečníku, plic u současných a bývalých kuřáků a od letošního roku rakoviny prostaty.

Podle údajů o účasti na těchto vyšetřeních se testům na rakovinu prsu v roce 2021 a 2022 podrobilo asi 58 procent žen a na rakovinu děložního čípku 56 procent žen v daném věku. Nejmenší účast má vyšetření na rakovinu tlustého střeva a konečníku, předloni ho absolvovalo jen 28,6 procenta lidí. Nejméně v okresech Jeseník, Benešov, Prachatice, Tachov a Cheb.

Podle Válka by zájem mohlo zvýšit usnadnění objednávání. Zopakoval, že do konce volebního období chce spustit systém elektronického objednávání na tyto screeningy. Projekt je podpořen evropskými penězi z Národního plánu obnovy.

-čtk-