Přednosta Neurologické kliniky prof. MUDr. Michal Bar, Ph.D., který je také vedoucím Katedry klinických neurověd LF OU. Foto: FNO

Neurologická klinika FN Ostrava hledá nové lékaře. Možnosti uplatnění jsou široké

Léčba cévních mozkových příhod, roztroušené sklerózy, spánková medicína anebo třeba vzácná autoimunitní onemocnění jako syndrom Guillain-Barré. Neurologická klinika FN Ostrava má široký záběr. V současnosti chce posílit svůj tým o čtyři nové lékaře, kterým může nabídnout špičkové zázemí superspecializovaného pracoviště. Klinika navíc intenzivně spolupracuje s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. O fungování kliniky v rozhovoru promluvil její přednosta profesor Michal Bar.

Jaká je vlastně neurologie současnosti?

Je to obor, který se velmi dynamicky rozvíjí. V reálné klinické praxi pracuji už téměř třicet let a dobře si vzpomínám na své začátky. Nějakou dobu jsem dokonce uvažoval, že neurologii už dělat nebudu. Fungovali jsme totiž spíše jako pozorovatelé pacientů. Byli jsme schopni diagnostikovat, nicméně potom jsme už jen sledovali, jak se choroba nějakým způsobem vyvíjí bez toho, aniž bychom stav dokázali léčebně ovlivnit. Bylo to relativně dost frustrující.

Kdy se to změnilo?

Naštěstí se na přelomu milénia objevily léčebné metody, které pacientům výrazně pomohly. Je to třeba biologická léčba u pacientů s roztroušenou sklerózou mozkomíšní anebo rekanalizační léčba cévních mozkových příhod. Teď je vývoj v neurologii velice dynamický a musím říct, že některé typy léků anebo léčebných opatření jsou nejefektivnější nejenom v rámci neurologie, ale celé medicíny vůbec. Efektivita je tak vysoká, že jsme schopni zcela uzdravit jednoho pacienta s CMP ze dvou, což je velký úspěch.

Vysoká efektivita léčby je tedy jedním z atributů, kterými neurologie může zaujmout mladé lékaře.

Určitě. Zároveň bych chtěl upozornit, že náš obor je velice široký. Člověk si tam opravdu může vybrat svou specializaci. Může dělat akutní nebo chronickou medicínu. Je to variabilní, ideální pro mladé lidi, kteří ze začátku ani přesně neví, co by chtěli dělat. V rámci neurologie mohou zkoušet se starat o různé typy onemocnění. Když se jim něco nebude líbit, mohou se věnovat něčemu jinému.

Neurologická klinika FN Ostrava. Foto: FNO

Je to tedy velmi rozmanitý obor.

Přesně tak. Neurologická klinika FNO funguje jako superspecializované pracoviště. Na žádost neurologů z jiných nemocnic se u nás snažíme dotáhnout léčbu pacientů se složitými diagnózami. Troufám si tvrdit, že takové případy se v primární péči na okresních neurologiích nevidí. Náš lékař má možnost vidět opravdu vzácné choroby. Některé docela i rutinně.

Můžete uvést některé příklady?

Je to třeba syndrom Guillain-Barré, což je akutní zánětlivá demyelinizační polyneuropatie. Pak jde o myasthenii gravis, Jakob-Creutzfeldtovu chorobu a řadu dalších onemocnění. Jsou velmi vzácná, a proto se stahují do neurologických center. A to i z toho důvodu, že léčba je někdy náročná.

Neurologická klinika FNO získala akreditaci u řady zdravotnických center, o které se jedná?

Jde například o centrum pro spánkovou medicínu, roztroušenou sklerózu, pro cévní mozkové příhody a další. Získáváme akreditace od MZ nebo od odborných společností a můžeme tady léčit složité případy.

Pro nové lékaře máte připravený kariérní řád. Můžete osvětlit o co jde?

Absolventům ho nastavíme po absolvování tříměsíčního adaptačního procesu. Díky tomu ví, kdy mají absolvovat kmenové zkoušky, stáž, atestaci a podobně. Náš kariérní řád dává lékařům určitou jistotu, možnost postupovat podle nějakého plánu, který jsme povinni dodržovat. Kromě vzdělávání může obsahovat i akademickou část. Lékař se tak může věnovat vědě, výzkumu a pedagogické praxi. V rámci Lékařské fakulty Ostravské univerzity může zvolit studium doktorandského programu Ph.D. Lze se také přihlásit do absolventského programu a brzy po nástupu do FNO zahájit výuku na LF OU.

Věda a výzkum jsou tedy pro kliniku také velice důležité oblasti zájmu.

Máme dva silné výzkumné programy. Jeden se týká roztroušené sklerózy a druhý výzkumu cévních mozkových příhod. V diagnostice a v prognózování těchto onemocnění používáme umělou inteligenci. Mladí lékaři se do nich mohou zapojit v rámci studia Ph.D. v programu klinických neurověd.

Jaké má Neurologická klinika FNO vize do budoucna?

Pokud jde o perspektivy naší kliniky i Katedry klinických neurověd LF OU, tak bychom rádi v pětiletém horizontu dosáhli na akreditaci habilitačního řízení v oboru neurologie.

To znamená, že by lékaři byli schopni získávat i titul docenta v oboru neurologie v rámci LF OU. Jako klinika máme v plánu spustit provoz nového centra vysoce specializované péče pro pacienty s demencí a příbuznými chorobami. Intenzivně chceme zapracovat v oblasti spánkové medicíny. Pacientů je hodně a máme metody a léčebná opatření, která jim mohou významně pomoci. Ve výzkumu a vědě znamená spánková medicína rovněž velkou výzvu.

-red-