Foto: Wallpaperflare.com

Start-upy zaměřené na výzkum terapeutických psychedelik táhnou investory

Biotechnologické start-upy, které zkoumají používání psychedelických látek k léčbě duševních poruch, vydělávají stovky milionů dolarů. Investiční fondy, jako jsou Temasek a Mubadala, se totiž do této oblasti vracejí vzhledem k přelomovým klinickým datům a letos očekávaným povolením ze strany regulačních orgánů. Informoval o tom portál Financial Times.

Společnosti zaměřené na výzkum psychoaktivních látek, jako jsou MDMA, psilocybinové houby a 5-MeO-DMT, tedy halucinogen nalezený v sekretech ropuchy pouštní, získaly v lednu nejméně 163 milionů dolarů v pěti transakcích. Singapurský investiční fond Temasek v hodnotě 300 miliard dolarů a odnož jednoho z největších investorů v Abu Dhabi, Mubadala, jednaly o financování rozvoje terapeutických postupů využívajících psychedelika. Oba fondy jsou paradoxně financovány zeměmi, které mají jedny z nejpřísnějších světových zákonů o držení drog – například Singapur za poslední dva roky popravil nejméně 15 lidí za trestné činy související s drogami.

Psychedelické látky v poslední době zažívají renesanci jak ve společnosti, tak ve zdravotnickém výzkumu. Zájem investorů o podniky vyvíjející psychedelika přichází spolu s oživením širšího biotechnologického sektoru – index biotechnologických akcií s nízkou kapitalizací Nasdaq vzrostl za poslední tři měsíce o více než 40 procent, protože investoři sázeli na konec růstu úrokových sazeb.

Přístup FDA povzbudil investory

Zveřejněné výsledky prvních předních studií o psychedelikách byly průlomové. První klinické studie společnosti Lykos Therapeutics, firemní odnože neziskové Multidisciplinární asociace pro výzkum psychedelik, ukázaly, že více než 70 procent účastníků studie asistované terapie MDMA bylo vyléčeno z posttraumatické stresové poruchy po 18 týdnech.

Londýnská biotechnologická společnost Compass Pathways zase zjistila, že čtvrtinu pacientů s depresí rezistentní na léčbu dokáže díky terapii syntetickým psilocybinem dostat do remise za 12 týdnů. Očekává se, že do letošního léta firma zveřejní údaje ze studie fáze tři s 800 účastníky. Půjde o první výsledky studie navržené podle přelomových doporučení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro výzkum psychedelik, které byly vytvořeny v loňském roce. Tento krok také povzbudil investory, kteří tak očekávají, že formální schválení léků bude brzy následovat.

„Velká část stigmatu v investičních kruzích se začala vytrácet,“ řekl Kabir Nath, výkonný ředitel společnosti Compass, podle kterého přístup FDA vše velmi zjednodušil.

Také Lykos už čeká na rozhodnutí FDA o své MDMA asistované terapii posttraumatické stresové poruchy. Rozhodnutí by mělo padnout do třetího čtvrtletí roku 2024. Mohlo by přitom vést k tomu, že tato kontrolovaná látka bude překlasifikována na léčbu duševních poruch, což bude poprvé, kdy k něčemu takovému dojde.

První vlaštovka

„Spousta biotechnologických investorů a velkých farmaceutických společností zatím zůstává stranou. Chtějí vidět, jak vypadá komerční zavádění,“ uvedlTim Schlidt, spoluzakladatel Palo Santo, chicagského rizikového kapitálového fondu, který investuje výhradně do psychedelické léčby. „Podle toho, zda Lykos uspěje a získá souhlas, dojde k mnoha změnám,“ dodal.

První vlaštovky už jsou přitom na trhu. Spravato, nosní sprej založený na molekule z psychedelického léku ketamin, používaný k léčbě deprese, se již nyní řadí mezi nejrychleji rostoucí produkt společnosti Johnson & Johnson. Analytici předpokládají, že letos dosáhne tržeb přes jednu miliardu dolarů a stane se takzvaným „blockbusterem“.

Distribuce Spravata položila základy pro budoucí léky. „Vznikající komerční infrastruktura zajišťuje investorům komfort. Data, regulační a komerční pokrok se sbližují v oblasti, kde existuje obrovská neuspokojená medicínská potřeba,“ poukázal Greg Mayes, výkonný ředitel Reunion Neuroscience, kanadské skupiny vyvíjející psilocybinovou léčbu poporodní deprese u žen.

Na burzu v USA už přitom vstoupilo více než 50 společností zaměřených na psychedelika a v současné době mají ocenění dohromady více než dvě miliardy dolarů. Do roku 2030 to pak bude podle odhadů analytiků 12 miliard dolarů. Loni v červenci už také vydala Americká lékařská asociace pro psychedelické terapie první kódy úhrad používané pro účtování zdravotní péče, což vytvořilo cestu pro začlenění léků do systému zdravotní péče v USA.

-mk-