Foto: Sheep purple/Flickr, licence CC BY 2.0

Vláda souhlasila s prodloužením úhrady antibiotik dovážených ze zahraničí

Vláda souhlasila s dovozem dalších antibiotik ze zahraničí a jejich úhradou z veřejného zdravotního pojištění. Vyplývá to z výsledků jednání vlády. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba jde o prodloužení již dříve schválené úhrady. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) při příchodu na jednání vlády řekl, že léků na českém trhu je nyní dostatek, jde proto o předcházení možnému výpadku.

„Připravujeme se na to, monitorujeme situaci v celé Evropě, kde hrozí nějaký výpadek, tak raději ať máme zásobu,“ řekl Válek. Na základě epidemické situace podle něj čeští odborníci predikují, jaké léky by mohly být více potřeba. „V ČR se situace daří velmi dobře stabilizovat, odolnost českého trhu je velká,“ dodal.

Léky dovezené ze zahraničí podle dřívějšího Válkova vyjádření nejsou pro systém veřejného zdravotního pojištění výrazně dražší než běžná léčiva dodávaná napřímo do ČR. Podle tiskové zprávy ministerstva stojí 150 až 200 korun za balení.

ČR začala dovážet nedostatková antibiotika se souhlasem vlády na začátku loňského roku, byly jich stovky tisíc balení. Vládní souhlas platil na jeden rok, proto bylo potřeba jeho dnešní prodloužení. Podle informací ČTK půjde o léky z Portugalska, Slovenska, Polska, Španělská či Švédska.

Více antibiotik, případně sirupů na horečku, dodali loni na podzim do ČR i výrobci. U některých druhů léčiv šlo až o dvojnásobek, u penicilinových antibiotik o stovky tisíc balení. V ČR se ročně spotřebují miliony balení různých druhů antibiotik.

-čtk-