Majitel zdravotnického holdingu AKESO, Sotirios Zavalianis. Foto: EY

Podnikatelem roku se stal majitel nemocnic AKESO Zavalianis

Sotirios Zavalianis, majitel zdravotnického holdingu AKESO, uspěl v prestižní soutěži podnikatelů, pořádané poradenskou společností EY, a stal se Podnikatelem roku České republiky za rok 2023. Podnikatel řeckého původu ocenění získal za dlouhodobě úspěšné provozování soukromých zdravotnických zařízení, které poskytují kvalitní lékařskou péči a těší se díky tomu vysoké oblibě mezi pacienty. Porota ocenila i jeho aktivity v oblasti společenské odpovědnosti.

Společnost AKESO, kterou Zavalianis vlastní, provozuje mimo jiné berounskou Rehabilitační nemocnici a Centrum duševní rehabilitace, dále pražské Denní psychoterapeutické sanatorium Ondřejov, polikliniku v Butovicích či Multiscan v rámci Komplexního onkologického centra Pardubického kraje. Zařízení si přitom zakládají na aplikaci inovativních přístupů v primární, akutní i následné péči, pracují s umělou inteligencí a intenzivně se věnují projektům v oblasti telemedicíny a distanční medicíny.

Odborná porota na podnikateli ocenila nejenom šíři zařízení provozovaných zdravotnických zařízení, nýbrž i kvalitu v nich poskytované péče. „Sotirios Zavalianis významným způsobem přispěl k rozvoji zdravotní péče v Česku. Dokázal, že tuzemská medicína patří k těm nejlepším i v celosvětovém kontextu. Přístup k pacientům, péče o zaměstnance i jeho aktivity na poli vzdělávání a podpory potřebným jsou vedle nezpochybnitelných podnikatelských úspěchů hodné ocenění,“ uvedla Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY Česká republika.

Porota zohlednila také Zavalianisovo působení v oblasti společenské odpovědnosti, „byť o tom nerad mluví“. Věnuje se totiž výstavbě vzdělávacích zařízení v rodném Řecku a nemalé částky věnuje i zdravotnickým zařízením v chudších zemích mimo Evropu, například na Kubě. Jako honorární konzul Řecka v České republice se zároveň věnuje podpoře pozitivního obrazu jeho rodné země v tuzemsku. V budoucnu by Zavalianis rád navázal užší spolupráci s univerzitami a připravil studijní programy tak, aby byly mnohem více přizpůsobené modernímu zdravotnictví 21. století.

Zavalianis si ocenění osobně převzal na slavnostním vyhlášení, k němuž došlo včera na pražském Žofíně. „Ocenění považuji za pomyslný vrchol své dosavadní podnikatelské kariéry. Jsem velmi potěšen, že ocenění dostávám od nezávislé poroty. Je to pro mě signál pokračovat nadále v tom, co dělám i motivace k tomu náš byznys dále zdokonalovat,“ řekl  při té příležitosti.

Zavalianis zvítězil již v regionálním kole za Středočeský kraj, včera převzal cenu v celorepublikové soutěži. Nyní se utká se světovou špičkou ve finále soutěže, v níž mu budou konkurovat podnikatelé z bezmála šedesáti zemí světa. EY Světový podnikatel roku bude vyhlášen v červnu tohoto roku v rámci slavnostního galavečera tradičně konaného v Monte Carlu.

-fk-