Foto: Pexels

Počet klinických farmaceutů roste, působí na padesátce pracovišť

Deset let využívá Městská nemocnice Ostrava pomoc klinických farmaceutů, kteří posuzují medikaci pacientů. Za tu dobu se jejich počet více než ztrojnásobil a kromě hospitalizovaných pacientů pomáhají už i těm ambulantním. Přestože klinických farmaceutů přibývá, stále nejsou součástí každé tuzemské nemocnice. ČTK to řekla mluvčí zdravotnického zařízení Andrea Vojkovská.

Původně kliničtí farmaceuti působili pod nemocniční lékárnou. V počátcích byli jen dva, v současnosti je jich v nemocnici sedm. „Po vzoru jiných nemocnic jsme se v roce 2020 vyčlenili z nemocniční lékárny, abychom se mohli věnovat pouze práci klinických farmaceutů, tím jsme i rozšířili spektrum našich služeb a získali akreditaci. V republice máme asi 47 pracovišť s 200 klinickými farmaceuty, mělo by nás jednou být 1300 rozmístěných ve všech 188 zdravotnických zařízeních lůžkové péče,“ uvedla vedoucí klinická farmaceutka Hana Nováková.

Kliničtí farmaceuti městské nemocnice denně dochází na klinická oddělení, kde pacientům sledují léky. Pokud zjistí lékový problém, medikaci konzultují s lékařem a následně doporučují její úpravu. Nejčastěji upravují dávky léčiv podle funkce ledvin nebo jater, snižují počet léků nebo je mění za bezpečnější alternativy, aby nenastávaly interakce a nežádoucí účinky.

„Denně pomáháme lékařům rozklíčovat, zda za potížemi pacienta nestojí nežádoucí účinky některého z jeho léků. Čím dál tím častěji jsme ale už v začátku procesu tvorby optimálních farmakoterapeutických režimů, aby pacienti z těch léků měli hned co největší užitek, ale co nejméně nežádoucích účinků. Práce je to pro nás zajímavá, pro pacienty přínosná a plátcům zdravotní péče šetří nemalé finanční náklady za neúčelnou farmakoterapii,“ uvedla Nováková. Už přes dva roky kliničtí farmaceuti v případě potřeby pomáhají také ambulantním lékařům a jejich pacientům.

Kromě posouzení medikace dokážou kliničtí farmaceuti pacientům například i poradit, jaké jídlo nebo pití jim může ve spojitosti s léky způsobovat problémy. „Léky se zapíjí pouze a jedině čistou vodou. Pacienti by se měli vyhnout čaji z třezalky a zelenému čaji, jež snižují účinek řady léčiv. Riziková může být i káva, černý čaj, grepové a pomelové džusy. Citrusy nám zvyšují účinek některých léků s rizikem jejich toxicity, a čím větší citrus, tím vyšší riziko interakce. Problém může způsobit také banán. Když ho sníme v době užití léku s obsahem paracetamolu, ten pak zabere jen částečně nebo nemusí účinkovat vůbec,“ popsala Nováková některá z obecných pravidel.

-čtk-