Foto: Pix4free

Střídání stráží. Pfizer už není největší farmafirmou podle objemu tržeb

Koronavirová krize poměrně výrazně zahýbala farmaceutickým sektorem. Do popředí se dostaly společnosti, o kterých jsme ještě před několika málo lety prakticky neslyšeli. Naproti tomu tradiční farmaceutičtí giganti jen sledovali, jak jim během covidové pandemie rostou zdatní konkurenti. Nyní se však zdá, že se věci vracejí do starých kolejí, a tak se žebříček největších farmaceutických společností podle objemu tržeb měnil i v roce 2023. Odborný portál Fiercepharma.com ukázal, kdo pořadí nyní vévodí.

Zatímco v roce 2022 bylo k ovládnutí žebříčku farmaceutických firem třeba vykázat tržby větší než 100 miliard dolarů, v loňském roce k tomu stačilo „jen“ 85 miliard. Právě zde se projevil výpadek příjmů vyplývající z prodeje vakcín proti koronaviru nebo léků proti onemocnění Covid-19. Předloni i loni pořadí ovládaly americké společnosti, nicméně Evropa v počtu firem v Top ten nikterak nezaostávala. V roce 2023 oba kontinenty dosáhly parity.

10. GlaxoSmithKline

Tržby v roce 2023: 38,4 miliardy dolarů (910,1 miliardy korun)

Meziroční změna: +3,4 %

Pořadí v roce 2022: 10.

Britská společnost GlaxoSmithKline je jedna z farmaceutických firem, jejíž produktové portfolio je pestré, a tak její tržby nebyly de facto odezněním pandemie covidu ovlivněny. Pokud bychom nebrali tržby z léčiv souvisejících s covidem v potaz, meziročně by byly vyšší o 14 procent. Společnosti GSK se daří na čínském trhu a je úspěšná také ve vývoji vakcín proti RS virům.

9. Bristol Myers Squibb

Tržby v roce 2023: 45 miliard dolarů (1,07 bilionu korun)

Meziroční změna: -2 %

Pořadí v roce 2022: 7.

Americká společnost Bristol Myers Squibb zaznamenala mírný meziroční propad tržeb i posun v žebříčku směrem dolů. Mezi její nejvýznamnější produkty patří lék Opdivo, který je indikován k léčbě různých typů nádorů. Opdivo zajistil v loňském roce Bristolu zhruba jednu pětinu tržeb a očekává se, že jeho význam i nadále poroste.

8. Novartis

Tržby v roce 2023: 45,44 miliardy dolarů (1,08 bilionu korun)

Meziroční změna: +7,7 %

Pořadí v roce 2022: 6.

Známá švýcarská farmaceutická skupina Novartis sice dosáhla v loňském roce vyšších tržeb než předloni, přesto žebříčkem putovala o dvě příčky dolů. Novartis patří ke společnostem, jejichž produktové portfolio je poměrně široké. V loňském roce se jí podařilo získat povolení k uvedení na trh u několika klíčových léků, zejména onkologických. Vedle toho získala několik menších firem pod svá křídla.

7. AstraZeneca

Tržby v roce 2023: 45,81 miliardy dolarů (1,09 bilionu korun)

Meziroční změna: +3,3 %

Pořadí v roce 2022: 9.

Britská farmaceutická skupina AstraZeneca zaznamenala žebříčkový skok o tři pozice vzhůru, za což vděčí širokému portfoliu svých produktů, ale i solidnímu managementu. Její současný výkonný ředitel Pascal Soriot v roce 2014 představil ambiciózní plán dosáhnout do roku 2023 ročního obratu nejméně 45 miliard dolarů, a to se mu podařilo.

6. Sanofi

Tržby v roce 2023: 46,6 miliardy dolarů (1,09 bilionu korun)

Meziroční změna: +0,2 %

Pořadí v roce 2022: 8.

Také francouzské farmaceutické společnosti Sanofi se podařilo si v žebříčku polepšit o dvě příčky. Přitom tržby jí meziročně stouply jen o dvě desetiny procenta. Sanofi svůj loňský úspěch postavila na léku Dupixent, u něhož došlo k meziročnímu nárůstu tržeb o 44 procent. Dupixent je určen k léčbě středně těžké až těžké atopické dermatitidy. A společnosti Sanofi přináší asi čtvrtinu z jejích celkových tržeb.

5. AbbVie

Tržby v roce 2023: 54,3 miliardy dolarů (1,29 bilionu korun)

Meziroční změna: -6 %

Pořadí v roce 2022: 5.

Americká farmaceutická společnost AbbVie obhájila v žebříčku svou loňskou pozici. I přesto, že její tržby meziročně klesly o šest procent. Největším tahounem z hlediska tržeb je přípravek Humira, který se podává při léčbě revmatoidní artritidy, psoriatické artritidy nebo ankylozující spondylitidy. Humira vygenerovala v roce 2023 téměř 14,5 miliardy dolarů na tržbách, což představuje více než čtvrtinu celkového obratu společnosti AbbVie.

4. Pfizer

Tržby v roce 2023: 58,5 miliardy dolarů (1,39 bilionu korun)

Meziroční změna: -41 %

Pořadí v roce 2022: 1.

Právě americká farmaceutická skupina Pfizer z top deseti farmafirem světa nejvíce pocítila odeznění pandemie koronaviru. Zatímco v roce 2022 její tržby přesáhly hranici 100 miliard dolarů, a Pfizer tak vévodil předloňskému žebříčku, loňské tržby se de facto vrátily do starých kolejí. Jen pro představu, tržby z prodeje vakcíny proti koronaviru Comirnaty meziročně klesly o 70 procenta, z prodeje léku na Covid-19 Paxlovidu dokonce o 92 procent. Pfizer se však dokáže opřít o široké portfolio dalších produktů, a tak konec covidové krize jeho stabilitu nijak neohrozil.

3. Merck (MSD)

Tržby v roce 2023: 60,1 miliardy dolarů (1,42 bilionu korun)

Meziroční změna: +1,4 %

Pořadí v roce 2022: 4.

Americká společnost Merck (MSD) může za pár let zažít podobný příběh jako Pfizer v průběhu pandemie koronaviru. Její bestseller, lék Keytruda, totiž generuje více než dvě pětiny tržeb společnosti. Jenže už v roce 2028 mu vyprší patentová ochrana. Merck navíc musí podobně jako jiné společnosti na americkém trhu čelit dopadům zákona pro redukci inflace (IRA – Inflation Reduction Act). Merck má tedy nejvyšší čas řešit svou ne až tak vzdálenou budoucnost.

2. Roche

Tržby v roce 2023: 65,32 miliardy dolarů (1,55 bilionu korun)

Meziroční změna: -7,2 %

Pořadí v roce 2022: 3.

Švýcarská farmaceutická skupina Roche zaznamenala loni propad svých tržeb o více než sedm procent. Roche má nicméně poměrně dobře vyvážené produktové portfolio, vždyť její nejvýznamnější produkt zajišťuje jen asi čtyři procenta tržeb. Jedná se o lék Vabysmo, který je indikován k léčbě věkem podmíněné makulární degenerace.

1. Johnson & Johnson

Tržby v roce 2023: 85,16 miliardy dolarů (2,02 bilionu korun)

Meziroční změna: +6,5 %

Pořadí v roce 2022: 2.

Na trůn se v loňském roce vrátila americká farmaceutická skupina Johnson & Johnson, která z něj sesadila svého amerického konkurenta, společnost Pfizer. Přestože i Johnson & Johnson dodávala na trh vakcíny proti koronaviru, jednalo se prakticky o zcela okrajový produkt. I to je důvod, proč se tato firma drží dlouhodobě vysoko v žebříčku podle tržeb.

Zdeňka Musilová