Foto: Pexels/Ksenia Chernaya

U některých oborů čekají pacienti i 14 týdnů

U některých ambulantních oborů si noví pacienti podle průzkumu Sdružení ambulantních specialistů (SAS) počkají na vyšetření i 14 týdnů. Nové pacienty podle něj nejčastěji vůbec nepřibírají oftalmologové a dětští psychiatři. Nejhorší situace je v Karlovarském kraji, na Vysočině a v Ústeckém kraji, uvedlo sdružení v tiskové zprávě. Na dotaz ČTK doplnilo, že ve průzkumu z letošního března odpovídalo asi 1100 lékařů ze zhruba 7000, kteří v ČR provozují své specializované praxe.

Déle než tři měsíce čekají podle sdružení noví pacienti například na vyšetření u alergologa, diabetologa, kardiologa nebo u rehabilitačního lékaře. „Alarmující stav je ale také v oboru oftalmologie (oční), kde je plná kapacita a péče je nedostupná ve více krajích. Naopak ORL je jeden z oborů, který funguje takřka bez objednání, a to platí ve všech krajích,“ uvedl předseda SAS Zorjan Jojko. Obor ORL spojuje péči o potíže týkající uší, nosu či krku.

Spolu se stárnutím populace, včetně té lékařské, se bude podle SAS situace ještě zhoršovat. Sdružení očekává, že za šest let může chybět čtvrtina ambulantních specialistů, protože 43 procent z nich je už teď v důchodovém věku.

„Mezi obory s největším podílem lékařů nad 60 let patří bezesporu chirurgie. Chirurgů v důchodovém věku je nadpoloviční většina z celkového počtu 1059, internistů 675 z celkem 1357. Podobně je na tom i pneumologie a ftizeologie,“ doplnil Jojko. Pneumologové se starají o pacienty s nemocemi plic, ftizeologové o nemocné s tuberkulózou.

Mezi deseti obory, kde je personální situace nejhorší, je podle SAS kromě již zmíněných také psychiatrie, oční, dermatologie, diabetologie, logopedie, endokrinologie nebo interna. Sdružení považuje za prioritu motivovat mladé lékaře ke vstupu do oboru, například úpravou vzdělávacího systému.

Na konci března tyto změny podle něj na schůzce podpořil i premiér Petr Fiala (ODS). „Spolu s ministrem zdravotnictví slíbil podporu v zařazení informací o práci ambulantních specialistů do pregraduálního i postgraduálního vzdělávání,“ doplnil Jojko. Společně řešili také financování oboru, příští rok by měli ambulantní specialisté dostat navýšení srovnatelné s jinými segmenty. V posledních letech si stěžovali, že průměrný nárůst byl nižší nebo u některých lékařů došlo dokonce k poklesu úhrad. Podpořeny by měly být obory, kde je specialistů nedostatek.

Průměrná čekací doba pacientů u lékařů-specialistů v ČR (v březnu 2024):

Týdny čekací dobyNoví pacientiStávající pacienti
Alergologie148
Dermatologie99
Diabetologie1213
Endokrinologie913
Gastroenterologie1414
Interní lékařství812
Kardiologie1414
Kardiologie dětská73
Logopedie166
Neurologie97
Oftalmologiestop stav14
Ortopedie54
Pneumologie714
Psychiatrie103
Psychiatrie dětskástop stav8
Rehabilitace1714
Urologie86

zdroj: průzkum Sdružení ambulantních specialistů mezi členy

-čtk-