Bohatí se zásobí, nemocnice nemají. Foto: koláž ZD

Movití Rusové skupují plicní ventilátory, píše Moscow Times

Bohatí Rusové skupují plicní ventilátory, zatímco ve venkovských regionech je jich akutní nedostatek. Napsal to včera ruský list The Moscow Times. Miliardáři se snaží zásobit nákladným zařízením, aby si zajistili přežití v případě těžšího průběhu nemoci COVID-19, kterou vyvolává nový koronavirus.

„O mouku nebo pohanku, které vykupují obyčejní Rusové, se tihle lidé nezajímají,“ napsal list The Moscow Times o bohatých Rusech, kteří začali skupovat plicní ventilátory. Podle redaktorů deníku stojí jedno ventilační zařízení zhruba dva miliony rublů (640.000 korun), což je pro běžné občany Ruské federace nedostupná částka. Prodejci přesto nejsou schopni uspokojit objednávky a na většinu zájemců se nedostane, napsal Moscow Times.

„Máme nekonečně objednávek, ale na skladě není nic,“ řekl listu jeden z prodejců.

Zhruba čtvrtina plicních ventilátorů, které mají k dispozici ruské nemocnice, se nachází v Moskvě a v Petrohradu. Do ostatních měst sice ministerstvo zdravotnictví posílá peníze, ale koupit ventilační přístroje není možné. Mnohde se musejí spolehnout na starší a méně kvalitní aparáty.

V Rusku úřady k dnešnímu dni evidují 306 osob nakažených koronavirem, jedna žena nemoci COVID-19 podlehla.

-čtk-