Hlavní motivací letošního projektu Sokolská kapka krve je snaha omladit základnu dárců. Foto: Markéta Dongres

Sokolové chtějí omladit základnu dárců krve, vyzývají k zapojení do svého projektu

Členové nejstaršího sportovního spolku – Sokola – vyzývají k pomoci druhým. V rámci oslav 159. výročí založení, které se datuje k 16. 2. 1862 darovali krev ve svém sídle v centru Prahy, v Tyršově domě. Symbolicky v nejslavnější tělocvičně v zemi s označením „T1“ bylo vybudováno odběrové místo díky spolupráci s výjezdovým týmem Oddělení hematologie a krevní transfuze Vojenské nemocnice v Praze. Darovat krev přišlo 36 členů Sokola či jejich příznivců.

Snaha omladit základnu dárců krve je hlavní motivací letošního, již 6. ročníku, projektu Sokolská kapka krve. Od roku 2015 sokolové darovali přes 700 litrů krve. V rámci oslav letošního 159. výročí založení, darovali krev ve svém sídle – Tyršově domě. Stalo se tak vůbec poprvé. Lékaři z ÚVN odebrali přes 16 litrů.

Odznak pro prvodárce v projektu Sokolská kapka krve

Do centra Prahy dorazilo 36 sokolů a jejich příznivců, kteří darovali přes 16 litrů krve. Téměř 2/3 z nich byli mladší 30-ti let a navíc prvodárci. Z toho měli členové výjezdového týmu Oddělení hematologie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice v Praze velkou radost. „Získání nových, mladých dárců, kteří jsou aktivní, je vždy velkým přínosem, protože je nutná neustálá obměna a doplňování dárcovské základny,“ říká primář oddělení Miloš Bohoněk.                                                                                 

„Mám ohromnou radost, že se na hromadný odběr v Tyršově domě podařilo přilákat i ty, kteří dosud krev nedarovali. To je jedním z cílů letošního ročníku Sokolské kapky krve. Počet dárců v našem projektu roste každý rok o desítky procent. Laskavost, nezištnost, pomoc potřebným, zájem o svět kolem nás, to jsou sokolské hodnoty, k nimž se tímto projektem hlásíme,“ uvedla Hana Moučková, starostka České obce sokolské s tím, že vzhledem ke zdárnému průběhu první akce tohoto typu věří, se nám na podzim podaří uspořádat další kolo.

Starostka ČOS Hana Moučková spolu s dárci krve

Sokolové darují krev od roku 2015. Dosud přes 700 litrů

Sokolská kapka krve je projekt, který napříč republikou funguje od roku 2015. Od začátku projektu sokolové darovali více než 700 litrů krve. Rekordmanem je Josef Nekovář, se 120 odběry. Za svůj přístup získal nejen Zlatý kříž Českého červeného kříže II. třídy, ale i Cenu Fair play Aloise Hudce v anketě Sokol roku 2019.

Zakladatel projektu Vit Jakoubek

V roce 2019 (ve čtvrtém ročníku) darovali sokolové 270 litrů krve při 606 odběrech! Do projektu, který si klade za cíl rozšířit povědomí o nutnosti dárcovství krve nejen mezi sokolskou veřejností a získat nové dárce krve, se zapojilo 230 dárců, o polovinu více než o rok dříve.

S nápadem přišel před šesti lety lékař VFN v Praze a člen Sokola Praha-Libeň Vít Jakoubek a z původní aktivity pro pár přátel se projekt rozšířil do sokolských jednot po celé republice. „Vím, jak je dárcovství krve důležité. Vidíme to i dnes, kdy mnoho dárců onemocnělo nebo je v karanténě, je již nedostatek na mnoha místech republiky znát. Tato naše sokolská akce může celostátní snahu transfuzních stanic alespoň v malé míře podpořit,“ uvedl Vít Jakoubek.

-red-

Foto: Markéta Dongres