Zmrazení plateb za státní pojištěnce nebude mít žádný dopad na kvalitu péče a stabilitu zdravotnických zařízení, ujišťoval premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci. Foto: Úřad vlády ČR

Tripartita projednala rozpočet. Neshoda na výši plateb za státní pojištěnce trvá, ale žádné hrozby stávkou podle Fialy nezazněly

Tripartita dnes dopoledne projednala návrh státního rozpočtu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je protiinflační. Ocenil, že debata byla věcná a nezazněly na ní žádné hrozby. Odbory kritizují některé úsporné kroky, vadí jim zmrazení plateb státu do systému veřejného zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Podle Fialy k ohrožení kvality péče a stability zdravotnických zařízení nedojde, zdravotní pojišťovny mají podle něj dostatek peněz na rezervách.

Podle navrhovaného rozpočtu by stát měl hospodařit s příjmy přes 1,61 bilionu korun a výdaji přes 1,89 bilionu. Schodek činí 280 miliard. Je tak celkem o 96,6 miliardy nižší, než navrhovala předchozí vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Proti původnímu jejímu plánu se pro letošek výdaje snižují o 76,6 miliardy a příjmy navyšují o 62,2 miliardy korun.

Středula: Shodu jsme nenašli

Fialova vláda plánuje uspořit na provozních výdajích, platech či odsunutím investic. Stále platí, že zvedat nebude ani platby státu do systému veřejného zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula potvrdil, že v tomto shodu s vládou nenašel. „Vláda argumentovala, že rezervy zdravotních pojišťoven jsou natolik vysoké, že to nebude znamenat problém,“ konstatoval Středula.

„Když se podíváme na stav rezerv zdravotních pojišťoven na konci roku, tak je tam kolem 50 miliard korun. Takže to nenavýšení nebude mít žádný dopad na kvalitu péče a stabilitu zdravotnických zařízení,“ uvedl Fiala. A dodal, že nový návrh rozpočtu se nijak netýká šestiprocentního zvyšování platů zdravotníků z loňského roku. Premiér dále ocenil věcnost debaty. Podle něj žádné hrozby, například stávkou, jak včera uvedly zdravotnické odbory, během diskuse nezazněly.

Středula si postěžoval na neúplné podklady, dodal však, že se mu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) za to omluvil a slíbil je ještě dnes poslat. Připustil, že vláda není v jednoduché situaci. Ekonomika je podle něj velmi křehká, dochází ke zdražování, očekává se desetiprocentní inflace, a proto vládě velmi doporučuje, aby otevřela diskusi o změně daňového systému.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek již včera pro ČTK uvedl, že VZP je připravena případný vyšší schodek, který může vzniknout snížením plateb za státní pojištěnce, pokrýt z rezerv. Očekává ale, že zčásti může výpadek kompenzovat příznivý vývoj ekonomiky. Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Ladislava Fridricha se tím ale rezervy téměř vyčerpají a bude nutné navýšit platby státu v roce 2023.

Fiala: Zaměstnanci hygienických stanic se propouštět nebudou

Fiala dále na dotaz novinářů ocitoval ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), podle něhož se nechystá propouštění zaměstnanců hygienických stanic.

„Pan ministr zdravotnictví dnes znovu na tomto jednání jasně řekl, že nejde o propouštění zaměstnanců. Jde o neobsazená místa, o zjištění, jaký je tento stav. Nakonec ministerstvo zdravotnictví ani nemůže propouštět lidi z hygienických stanic,“ řekl Fiala. „Jde také o nějaký odhad toho, jak se bude vyvíjet situace po ukončení některých věcí, které souvisejí s bojem s covidem,“ dodal.

Dopis hygienickým stanicím s informací o chystaném snižování počtu zaměstnanců odeslala koncem minulého týdne ředitelka ekonomicko-správního odboru resortu zdravotnictví Pavla Marešová, která se v textu odvolávala na pokyn hlavní hygieničky Pavly Svrčinové (podrobněji jsme o komunikaci resortu s hygienickými stanicemi psali zde).

-sed-, -čtk-