Některé venkovské nemocnice v amerických státech, jako je Tennessee, jsou v havarijním stavu a okresy jsou ochotny je skoro zadarmo odprodat soukromé společnosti, která se je pokusí postavit na nohy. Foto: Public Domain Pictures

Co se zchátralými venkovskými nemocnicemi? V Tennessee se odprodávají za hubičku, okresy doufají v soukromého investora

Diskuze o tom, jak udržet péči v malých nemocnicích, není aktuální jen v České republice. Ještě palčivější problém je to v některých amerických státech, jako je Tennessee. Najdete tu dokonce i nemocnici, jejíž rentgenový systém ještě funguje na diskety. Navíc tato zařízení bývají po mizerném managementu předchozích provozovatelů zadlužená, takže je nyní okresy odprodávají za hubičku. Jak ale píše web Kaiser Health News, společnost Braden Health některé z těchto nemocnic kupuje a doufá, že se jí podaří zajistit zde péči na úrovni.

Kyle Kopec navštěvuje zchátralé nemocnice, které nakupuje jeho zaměstnavatel, společnost Braden Health. Poukazuje přitom na to, čemu říká relikvie špatného managementu, které zanechaly řady předchozích provozovatelů. Protože jde ale o budovy v hodnotě milionů dolarů, které lze koupit téměř za nic, je třeba se na jejich havarijní stav podívat.

Tak třeba nemocnice ve venkovské komunitě asi 90 minut jízdy severozápadně od Nashvillu. Zdejší rentgenový přístroj je téměř archaický a neopravitelný. „Tento systém je tak starý, že používá disketu,“ pozastavuje se Kopec držící v ruce černý čtverec, který má sotva dost paměti na uložení jediné digitální fotografie.

Třiadvacetiletý Kopec éru těchto médií nezažil a nikdy se s nimi ani nesetkal. Sám je sice mladý a nemá příliš pracovních zkušeností (jeho CV sestává z tříměsíční stáže v Trumpově Bílém domě, kde působil jako dobrovolník v Pomocné pobřežní stráži USA), ale protože vystudoval vysokou školu na klinice Braden Health v Ave Maria na Floridě a stal se chráněncem doktora Beau Bradena, zakladatele společnosti, stanul nyní jako druhý za ním ve vedení.

Nemocnice, které společnost Braden Health přebírá, se nacházejí na nejhorších místech v jednom z nejtragičtějších států, co se týče uzavírání venkovských nemocnic. Tennessee zažilo od roku 2010 16 uzavírek, což ho řadí na druhé místo za mnohem lidnatějším státem Texas, který měl kolem 21 uzavírek. Místní okresní správy, které vlastní tato zařízení, přitom narážejí na to, že jen málo společností s jakoukoli úrovní zkušeností má zájem o jejich koupi. A ti, kteří by na ni přistoupili, nechtějí platit moc, pokud vůbec něco. Nemocnice s nejmenšími problémy již získaly velké společnosti, a to, co zbylo, převzali provozovatelé, z nichž někteří se dostali do problémů s pojišťovnami nebo dokonce i s orgány činnými v trestním řízení kvůli pochybným praktikám v účtování.

„Je možné dostat je do zisku, ale dobrat se k tomu je nesmírně náročné,“ přiznává Michael Topchik, ředitel Centra pro zdraví venkova v Chartis, který bedlivě sleduje postižené venkovské nemocnice.

Nemovitosti za cenu operace slepého střeva

Beau Braden, zakladatel společnosti Braden Health, je lékař na pohotovosti a specialista na závislosti, který použil své úspory a zděděné bohatství, aby se v roce 2020 dostal do obchodu s nákupem nemocnic. Předtím se pokusil postavit nemocnici na jihozápadě Floridy, kde vlastní velkou venkovskou kliniku v Ave Maria. Poté, co narazil na regulační překážky, viděl více příležitostí ve znovuotevření nemocnic – což ho přivedlo do Tennessee.

Ústředí společnosti Braden Health má dnes 40 zaměstnanců. Jde o firmu s ručením omezeným, a protože je soukromě vlastněná, nemusí veřejně sdílet všechny své finanční údaje. V dokumentech, které dokládají, proč by zdravotnické zařízení mělo dostat povolení k provozu, ale Braden uvedl dva miliony dolarů měsíčních příjmů z nemocnice, kterou provozuje v tennesseejském Lexingtonu, a navíc více než 7,5 milionu dolarů v hotovosti. Od koupě zařízení v Lexingtonu v roce 2020 přitom společnost podepsala smlouvy se třemi dalšími krachujícími nebo zkrachovalými nemocnicemi a zvažovala získání alespoň desítky dalších, většinou v Tennessee a Severní Karolíně. Strategií Braden Health je přitom budovat minisítě pro sdílení zaměstnanců a materiálu.

Aby se ale něco takového povedlo nastartovat, čeká Braden Health velký kus práce. Například v nemocnici v Erinu v okresu Houston je velká část vybavení zařízení starší než Kyle Kopec. Navíc používání zastaralé techniky vedlo v minulosti k tomu, že Medicare penalizoval nemocnici sníženými platbami. Dnes je ve starém operačním sále dočasně umístěna pohotovost, zatímco Braden Health zahajuje práce na rekonstrukci.

Generální prokurátor státu Tennessee, který musí schválit jakýkoli prodej veřejné nemocnice soukromým investorům, podepsal odprodej v červenci. Aby se přitom zabránilo uzavření této nemocnice v roce 2013, koupil ji okres Houston za 2,4 milionu dolarů, načež zvýšil místní daně, aby zadotoval provoz. „V nemocničním byznysu jsme ale neměli co dělat. Většina okresních správ nemá odborné znalosti, vzdělání ani povědomí o tom, co je zapotřebí k provozování zdravotnických zařízení v roce 2022,“ říká starosta James Bridges.

Ti s největšími zkušenostmi, jako jsou velké korporátní řetězce nemocnic se sídlem v Nashvillu, už malý nemocniční byznys opustili. Lidé tak byli svědky toho, jak přicházejí a odcházejí nekvalifikovaní manažeři. V okrese Decatur, kde Braden Health přebírá místní nemocnici, byl předchozí generální ředitel obžalován z krádeže, a kontrolor z Tennessee poukázal na to, že nemocnice přispěla k ohrožení financí celého okresu.

„Hledáte někoho, kdo údajně ví, co dělat, a mohl by problém vyřešit. A když mu uvěříte, jste zklamaní. A ne jednou, ale několikrát,“ povzdychla si Lori Brasherová, členka rady pro ekonomický rozvoj okresu Decatur. Ve společnost Braden Health, která má podle ní konkrétní plány na znovuotevření, ačkoli načasování bylo zpožděno kvůli nevyřešené pojistné události z prasklého vodovodního potrubí, které zaplavilo křídlo nemocnice, ale Brasherová chová mnohem větší důvěru.

Místní však mají problém spolknout prodejní cenu: 100 dolarů za nemovitost v hodnotě 1,4 milionu dolarů dle místního daňového odhadce. Kromě této nízké ceny získala společnost Braden Health daňové úlevy za to, že se zavázala investovat do budovy dva miliony dolarů. Nemocnice v okresu Houston pak byla odhadcem oceněna na 4,1 milionu dolarů, ale konečná prodejní cena byla pouhých 20 tisíc dolarů – a to nebylo za pozemek nebo budovu, ale za sanitku z roku 2016, která měla najeto 180 tisíc mil. Ta byla považována za jediné vybavení s jakoukoli zbývající hodnotou. Dohoda s Braden Health o převzetí uzavřené nemocnice v okresu Haywood v Tennessee v hodnotě 4,6 milionu dolarů byla za podobně symbolickou platbu. Sečteno a podtrženo, Braden Health získává nemovitosti v hodnotě více než 10 milionů dolarů za cenu nižší, než je cena jedné operace slepého střeva.

Je třeba obětovat čas a energii

Kyle Kopec ovšem poukazuje, že hodnota každé nemovitosti je v podstatě záporná vzhledem k tomu, že nemocnice vyžadují obrovské množství investic, aby vyhověly standardům zdravotní péče. Podle kupních smluv zároveň musí být provozovány jako nemocnice, jinak se majetek vrátí okresům.

Většina financí na obnovu nemocnic pochází přímo od Bradena, který si myslí, že lidé přeceňují hodnotu nemocnic přebíraných jeho společností. „Pokud se upřímně podíváte na spoustu transakcí, které se odehrávají s venkovskými nemocnicemi, a na to, kolik závazků je s nimi spojeno, tak to opravdu nemá velkou hodnotu,“ konstatuje Braden, který nedávno splatil dluh 2,3 milionu dolarů u Medicare za nemocnici v okresu Houston.

Podle vlastních slov v hlavě nemá žádný tajný recept kromě toho, že malé nemocnice vyžadují stejnou péči jako velká lékařská centra, zvláště když jejich ziskové marže jsou nízké a pacientů je málo. Braden přitom chce zlepšit technologie tak, aby zdravotní pojišťovny nemocnice bonifikovaly, a zároveň omezit počet sester, pokud je práce méně. Sleduje i zásoby zdravotnického materiálu, aby se snížilo množství odpadu.

„Spousta lidí není ochotna vynaložit čas, úsilí, energii a práci pro malou nemocnici s méně než 25 lůžky. Ta ale potřebuje stejně mnoho času, energie a úsilí jako nemocnice s 300 lůžky. Já jen vidím, že ve venkovských nemocnicích je obrovská potřeba a není mnoho lidí, kteří by na to mohli soustředit svůj čas,“ konstatuje Braden. Čeká ho však obrovský úkol, a tak Braden podle vlastních slov chápe jakoukoli skepsi, dokonce i ze strany zaměstnanců nemocnic. Už dříve slyšeli sliby o změně, a dokonce i oni se mohou obávat péče, které by se jim dostalo v tak zchátralých zařízeních.

Když se ale Kyle Kopec prochází chodbami nemocnice v Erinu, zdraví jménem všechny zdravotní sestry a úřednický personál s důvěrou, která je v rozporu s jeho věkem a zkušenostmi. Každému, kdo naslouchá, říká, že venkovské nemocnice vyžadují specializované znalosti. „Nejsou to nejsložitější věci na světě. Ale pokud přesně nevíte, jak je dělat, tak je prostě pohřbíte.“

-mk-