Ilustrační fFoto: Flickr

ZP MV ČR navyšuje bonifikace pro zubaře a praktiky 

Vyšší příspěvek za každého nového registrovaného pacienta. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR chce více motivovat praktické a zubní lékaře, kterých je v některých regionech akutní nedostatek. Důvodem je často jejich vysoký věk, který se pojí s odchodem do důchodu či neochota ordinovat mimo větší města. 

Pojišťovna Ministerstva vnitra ČR letos přistoupila k navýšení bonifikace za každého nově registrovaného pojištěnce na čtyři tisíce korun pro praktické a zubní lékaře. Podle ředitelky zdravotnického úseku ZP MV ČR Zdeňky Salcman Kučerové je ale zapotřebí řešit problém v širším kontextu. „Podpora místní dostupnosti hrazených zdravotních služeb není jen o finančních pobídkách. Jde o celospolečenský problém. Zájem lékařů ordinovat ve městech je s ohledem na vylidňování venkova často logická a někdy i nevyhnutelná a musí se s tímto fenoménem pracovat v rámci smluvní politiky pojišťoven i zdravotní politiky státu,“ upozornila. 

Ačkoliv je zajištění lékařské péče pro pojištěnce zákonnou povinností pojišťoven, ne vždy chtějí lékaři s pojišťovnami spolupracovat. Problém může nastat například u zubní péče. „Pokud zubní lékař nemá zájem o smlouvu se zdravotní pojišťovnou, ať už jsou důvody jakékoliv, jsou naše možnosti na získávání nových zubních lékařů do sítě limitované,“ uvedla Salcman Kučerová. 

Stomatologická péče je špatně dostupná především v Pardubickém, Královéhradeckém, Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Akutní nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost je zase nejvíce v Ústeckém kraji, kde se dlouhodobě potýkají s podstavem. Bonifikační program nabízí také Všeobecná zdravotní pojišťovna, která se snaží motivovat zubaře a praktiky pro dospělé nebo děti a dorost v rámci Motivačního programu VZP PLUS. 

Pomoci s problematickou dostupností lékařů by mělo kromě motivačních programů pojišťoven také navýšení rezidenčních míst za podpory ministerstva zdravotnictví či iniciativa krajských a obecných samospráv k motivaci žáků ke studiu medicíny. 

Nela Slivková