Ilustrační foto: Pixabay

Nemocnice propustila lékaře, kterému u operace asistovala uklízečka

Univerzitní nemocnice v západoněmecké Mohuči musela vysvětlovat případ z roku 2020, kdy jeden z jejích lékařů nechal u operace asistovat uklízečku, která neměla žádné zdravotnické vzdělání. Pacient, který podstoupil amputaci malíčku na noze, neměl nicméně kvůli neortodoxnímu postupu žádné komplikace. Vedení nemocnice vyjádřilo politování nad tím, že lékař vážně porušil předpisy, a ujistilo, že s ním rozvázalo pracovní poměr.

Ředitel nemocnice Norbert Pfeiffer uvedl, že chirurg se před třemi lety chybně rozhodl rutinní výkon provést, i když nebyl k dispozici kvalifikovaný lékař, který mu mohl asistovat. Zákrok prováděl v lokální anestezii, pak ale nastal problém, když začal být pacient neklidný. Lékař kvůli tomu povolal uklízečku, která pak držela pacientovi nohu a podávala chirurgovi nástroje, napsal místní list Mainzer Allgemeine Zeitung.

„Nikdy se to nemělo stát,“ řekl Pfeiffer, podle kterého šlo o chybu v úsudku daného lékaře. Přestupek nahlásil jeden z administrativních pracovníků nemocnice, který uklízečku viděl na operačním sále se zakrvácenou gázou v rukou.

ČTK