Peníze z přístrojů na platy zdravotníků? Babiš na sněmu mlátil prázdnou slámu

0
Peníze z přístrojů na platy zdravotníků? Babiš na sněmu mlátil prázdnou slámu
Stejnou tezi, že když se odhalí předražování přístrojů, bude na platy zdravotníků, představil Andrej Babiš na podzimním sjezdu Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Nikdo se proti tomuto nesmyslu neozval. Foto: Tomáš Cikrt

Na včerejším sněmu ANO v tichu precizně zorganizovaného souhlasu vynikl pouze jeden hlas. Předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš se opřel také do zdravotnictví. Zopakoval však pouze to, co už na podzim říkal na sjezdu zdravotnických odborářů. A kdyby tenkrát odboráři dobře poslouchali, už by dnes museli stát před vládou s transparenty, že si ze sebe nenechají dělat legraci, protože ještě pořád umí do pěti počítat.

 

Ministr Babiš totiž slibuje, že peníze z předražených přístrojů přesune na platy zdravotníků. A jinak je podle něj ve zdravotnictví peněz dost. A to dohromady znamená jediné: Babiš buď neví, o čem mluví, nebo na platy přidat ve skutečnosti nehodlá a v projevech balamutí.

„Pokud chceme, aby české zdravotnictví mělo i nadále špičkovou úroveň, musíme vyřešit hlavně mzdy, aby naši lékaři a sestry neodcházeli do zahraničí. Peníze, které by měli dostat lékaři a zdravotnický personál, zůstávají v kapsách dodavatelů předražených přístrojů. To musíme změnit,“ prohlásil včera na sněmu hnutí ANO jeho stoprocentní předseda.

Ne, že bychom si měli dělat iluze o tom, že v některých případech nedocházelo k předražování nákupů zdravotnické techniky. Ovšem mediálním nafukováním těchto nekalostí peníze na platy nevykouzlí ani čaroděj z Agrofertu. Musel by nejprve předražování prokázat a pak nějak zisk, který si „někdo dal do kapsy“, z toho někoho vydolovat a poslat zdravotníkům na platy. O to prokázání se neúspěšně pokusil a zbytek je čirým nesmyslem.

Kolik peněz tedy dělá balík z předražování nákupu přístrojů? To přeci spočítali experti ministerstva financí! Pomiňme, že dost možná špatně, protože jejich audit má tolik chyb, že je důvěryhodný asi jako názorová pluralita v hnutí ANO. Nicméně závěr slavného auditu říká, že předražení činí 70 miliónů korun. Ty peníze jsou jenom virtuální, protože auditoři nebyli schopni svá podezření obhájit a tak je označili za „ohrožené prostředky“, což znamená, že je nebude nikdo po nikom vymáhat (dotčené nemocnice k tomu dodávají, že k předražení nedošlo a audit byl účelový, více jsme o něm psali například zde).

Ještě důležitější je však pohled na číselné řády, v nichž se pohybujeme. Do zdravotnictví doputovalo mimořádně přes 7 miliard korun z evropských fondů mj. na vybavení center špičkové medicíny. Nejsou to tedy vyhozené peníze, díky nim čeští kardiologové, onkologové či traumatologové zachraňují životy pacientů na světové úrovni. Z těchto 7 miliard tvoří oněch 70 miliónů „ohrožených prostředků“ jedno procento.

Přes zdravotní pojišťovny ročně proteče téměř  240 miliard korun, z toho jde zhruba 130 miliard do nemocnic a ty vydají na osobní náklady 60 miliard korun. Čili 70 miliónů „odhalených“ Babišovými kontrolory představuje něco mezi jedním a dvěma promile nákladů na platy v nemocnicích a tato promile by pan ministr financí mohl jakoby „dát“ na platy. Hurá. Při průměrném platu v českém zdravotnicí, který je nějakých 25 tisíc korun, by si zdravotníci měsíčně polepšili někde mezi 25 až 50 korunami! Ale ani o korunu navíc, protože jinak je – dle správce státní kasy – peněz ve zdravotnictví dost.

Samozřejmě, že tohle všechno je pouhá fraška s nereálnými čísly. Evropské dotace jsou specifickým zdrojem financování, nelze z nich namísto přístrojů financovat platy. Když se najdou chyby v jejich čerpání, tak daný stát o část peněz přijde díky tzv. korekcím, přičemž teď auditoři ministerstva financí sami navrhli korekci ve výši 160 milionů korun. Jejich šéf tedy nejen nebude mít co rozdávat, nýbrž ještě bude muset hledat ve státním rozpočtu, jak zalepí díru.

Zdravotnické přístroje je třeba nakupovat uvážlivě a transparentně, ale s platy zdravotníků to nepohne ani o centimetr. Andrej Babiš mlátil na sněmu hnutí ANO prázdnou slámu. Kolik zdravotníků k němu dál upírá naději, že bude líp?

Tomáš Cikrt