Černým kašlem jsou nejvíce ohroženy velmi malé děti, které ještě nemohou být očkovány. Podle expertů je může ochránit jejich vlastní rodina, pokud se nechají očkovat všichni její členové. Foto: Nambucca Healthcare Centre

Černého kašle v Česku bylo loni nejvíc za posledních 50 let

Loni bylo v Česku nejvíc černého kašle za posledních 50 let, léčilo se s ním 2521 lidí, v roce 1963 to bylo 3399 osob. Letos počty onemocnění klesly, v prvním pololetí bylo 397 případů. Na svém webu to uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nejvíc případů od druhé světové války bylo v roce 1956, tedy dva roky před zavedením plošného očkování. Počet případů tehdy dosáhl 49.144. 

 

Loni nejvíc nemocných, celkem 946, bylo mezi lidmi od 15 do 19 let, přibylo i nakažených mezi budoucími rodiči, tedy mladými nad 20 let. Mezi dětmi nejčastěji onemocněli kojenci do tří měsíců věku. V přepočtu na 100.000 obyvatel bylo v rekordním roce 1956 hlášeno 520,5 případu, nejméně jich bylo v roce 1989 – 0,03, loni 24 případů.

Černý kašel se přenáší kapénkami a způsobuje záchvaty kokrhavého kašle. Novorozence a lidi s nemocemi dýchacího ústrojí nemoc ohrožuje na životě. Loni bylo potvrzeno jedno úmrtí na černý kašel u pětasedmdesátiletého muže.

Přes vysoký podíl očkovaných v české populaci se dlouhodobě opakují dvou až pětileté cykly ve výskytu onemocnění, podobně jako v jiných státech, uvedl SZÚ. Epidemické cykly podle něj svědčí o tom, že bakterie Bordetella pertussis způsobující nemoc je v populaci trvale přítomna.

Proti černému kašli se v Česku očkují povinně děti, vakcinaci jim hradí zdravotní pojišťovny. Tzv. hexavakcína chrání kojence a batolata, přeočkovávají se předškoláci a od roku 2009 také děti od deset do 11 let. Dospělým pojišťovny očkování nehradí.

Podle expertů by se měli očkovat i dospělí, mimo jiné proto, že tím sníží riziko přenosu na nejmenší děti, které ještě očkovány být nemohou. Porodnice očkování rodičům a prarodičům nabízejí, očkují se také zaměstnanci porodnic. Jde o tzv. ochrannou strategii, která výrazně pomáhá snížit nemocnost nejmenších dětí na černý kašel.

-čtk-

   Počty onemocnění černým kašlem v ČR v letech 2005-1.pololetí 2015
Počty onemocnění černým kašlem v ČR v letech 2005-1.pololetí 2015. Zdroj: Státní zdravotní ústav